Передплата 2024 «Добра кухня»

Експосадовців міграційної служби підозрюють у розкраданні 88 млн гривень на реконструкції адмінбудівлі - НАБУ

  • 21.09.2023, 17:45
  • 720

Колишнього заступника голови Державної міграційної служби України підозрюють у розкраданні 88 мільйонів гривень при реконструкції адмінбудівлі. Разом із ним підозри отримали ще дві людини

Фото: НАБУ
Фото: НАБУ

Про це повідомило Національне антикорупційне бюро.

За даними слідства, у 2015 році ДМС отримала від держави будівлю в центрі Києва для облаштування там центрального офісу служби.

Тоді бізнесмен-громадянин росії, який тривалий час був у дружніх стосунках із працівниками ДМС та іншими посадовцями, організував схему розкрадання бюджетних коштів через підконтрольних осіб у структурі міграційної служби.

Для цього бізнесмен залучив начальника господарської частини ДМС, а потім і заступника голови ДМС. За даними слідства, посадовці міграційної служби сприяли бізнесмену в укладанні договорів із підконтрольними йому компаніями щодо виконання проєктних та будівельних робіт, штучно обмежуючи участь у конкурсі решти підприємств.

Протягом кількох років ця група розкрадала бюджетні кошти шляхом завищення вартості виконаних робіт, оформлення «порожніх актів» та дублювання робіт.

Як наслідок — реконструкція будівлі центрального офісу ДМС не завершена й донині, комп’ютери з відповідним програмним забезпеченням існують лише на «папері», а відповідальні за реконструкцію компанії «згорнулись». Через цю схему бюджет зазнав понад 88 мільйонів гривень збитків, вказує НАБУ.

За матеріалами, які детективи зібрали під час розслідування, Антимонопольний комітет України виявив змову двох підконтрольних бізнесмену компаній і оштрафував їх на 2,1 мільйона гривень.

Тим часом ексзаступник голови ДМС, ексначальник Управління ресурсно-господарського забезпечення та капітального будівництва ДМС та бізнесмен-громадянин рф отримали підозри.

Їх підозрюють у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 КК України). За цією статтею їм загрожує від 7 до 12 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та з конфіскацією майна.

Схожі новини