Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Просте і доступне джерело вітаміну D

  • 14.09.2023, 12:54
  • 4 268

Вчені виявили, що простим і доступним джерелом вітаміну D, який за туберкульозу покращує реакцію організму пацієнтів на препарати, — є гриби гливи

Фахівці Гогенгеймського університету (Німеччина) звертають увагу медичної спільноти на гриби гли­ви. Дослідження, яке вони провели, показало, що ві­тамін D, отриманий із глив під впливом сонця, є по­тенційним додатковим за­собом лікування туберку­льозу. Автори дослідження вважають, що варіантом вирішення проблеми захво­рювання може стати вико­ристання цих грибів. Віта­мін D, який синтезується в них під впливом сонячного світла, добре засвоюється організмом.

Завдяки вітаміну ефек­тивність лікування туберку­льозу підвищується. Про­ведено експеримент. Група пацієнтів із туберкульозом, які приймали лікарські пре­парати, протягом 4 місяців вживали на сніданок страви з гливи, які містять 146 мі­крограмів вітаміну D. Вчені виявили, що під дією вітамі­ну в організмі цих пацієнтів вироблялася антимікробна сполука, що бореться з бак­теріями. У пацієнтів спосте­рігалося значне поліпшення імунологічних реакцій. 95% пацієнтів після вживання глив показали найменші бали важкості туберкульо­зу. Тепер учені мають намір провести додаткові дослі­дження дії вітаміну D у вели­ких групах пацієнтів з тубер­кульозом.

Руслан Сергієнко.

Схожі новини