Передплата 2024 ВЗ

Інспектори прикордонної служби опанували навички управління та експлуатації малих прикордонних катерів

  • 10.09.2023, 19:15
  • 504

Море випробовує і багато чому вчить. Злагоджений екіпаж, де у кожного є провідний напрямок роботи, завжди має бути готовий до виконання завдань з охорони державного кордону

Фото: ДПСУ
Фото: ДПСУ

У Навчальному центрі Морської охорони протягом місяця інспектори прикордонної служби опановували навички використання, обслуговування та управління малим прикордонним катером.

Є чимало обставин, факторів та причин виникнення аварійних подій на морському та річковому транспорті. Тому основна увага курсу підвищення кваліфікації за програмою «Моторист-рульовий малого прикордонного катера» зосереджена на особливостях керування малим катером та всебічному засвоєнні прикордонниками Правил плавання по морю, річках, водосховищах та іншим водоймам.

Важливою частиною навчання інспекторів прикордонної служби є практичні заняття, які проводяться на тлі конкретної обстановки з моделюванням типових ситуацій, що пов’язані з несенням служби та повсякденною діяльністю підрозділів охорони кордону. В керуванні малим прикордонним катером потрібна щосекундна повна концентрація.

Під час занять старший викладач відділення електромеханічного обладнання Борис Матреницький, окреслив основні причини аварійних подій: «Виникнення аварійної події може бути, як в наслідок однієї, так і декількох причин одночасно. Грубими й неприпустимими порушеннями вважаються: використання плавзасобів без належного технічного огляду, у невідповідних районах і умовах плавання, відсутність на малому катері рятувальних засобів, плавання у несприятливих гідрометеорологічних умовах або у темний час доби».

Належна організація несення вахтової служби на ходовому містку виконання правил технічного обслуговування й експлуатації головних двигунів, контроль за станом паливних і масляних фільтрів та їх вчасна заміна, уникання потрапляння на мілину, вміле маневрування — норми, й правила, неухильне дотримання яких є запорукою безпечної експлуатації плавзасобів.

Під час практичних тренувань мотористи-рульові оцінювали обстановку, враховували плин води, швидкість та напрям вітру, відстань до берега тощо. Разом з тим, напрацювали навички несення служби на борту малого прикордонного катера в особливих умовах та дій при рятуванні особового складу на воді.

Відшліфування фахових знань засвідчено відповідним свідоцтвом і закарбовано у досвідному багажі кожного слухача.

Вдалої та безаварійної служби побратимам.

Схожі новини