Передплата 2024 «Добра кухня»

На засідання суду у справі полковника Червінського не пустили адвокатів

  • 06.09.2023, 19:20
  • 1 121

Шевченківський районний суд проводить таємне засідання про продовження тримання під вартою Романа Червінського без допуску його захисників до цього засідання

Про це у телеграм-каналі повідомила народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Софія Федина, яка прийшла на засідання суду підтримати розвідника.

«Прокурорсько-судова свавоволя у Шевченківському суді у справі Червінського. Що сталось? Ми на 15:40 зібрались в суд на оскарження підозри. Адвокати про це подали клопотання завчасно, було призначене засідання. І от ми приїжджаємо в суд, приходимо у визначений кабінет. А Романа немає. Заходить суддя і заявляє, що о 12 годині вже було якесь засідання. Але було без повідомлення на сайті, без повідомлення адвокатів! Без права на захист. Це порушення міжнародних конвенцій з прав людини, Конституції, Кримінального процесуального кодексу», — розповіла депутатка.

Своєю чергою адвокатка Романа Червінського підтвердила, що призначене на сьогодні засідання щодо оскарження підозри Роману Червінському не розпочалося, натомість в цей же час в суді проходить інше засідання, де розглядають питання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою її підзахисного.

«Ми сьогодні повинні були розглядати мою скаргу щодо скасування повідомлення про підозру Роману. Ми зібрали достатньо матеріалів для того, щоб говорити, що підозра необґрунтована і просити суд її скасувати. Але слідство доставило Романа сюди і намагається продовжити йому розгляд тримання під вартою. Вони його просто завели в інший зал судових засідань, визначили іншого слідчого суддю і зараз ця слідча суддя йому ще на місяць продовжує строки тримання під вартою», — розповіла захисниця.
При цьому вона зазначила, що їй повідомили про це засідання через пів години після його початку. Вона наголосила, що ніхто з адвокатів Червінського не мав можливості поспілкуватися з ним до початку засідання. «Ми в шоку від того, що відбувається. Зараз будемо з’ясовувати взагалі, де Роман, у зв’язку з чим це все відбувається», — зазначила вона.

«Я вперше з таким стикаюся. Орган досудового розслідування порушує всі можливі норми Конституції і кримінально-процесуальні», — зазначила адвокатка.

Софія Федина також додала, що залу, де відбувається нелегальне засідання суду щодо продовження запобіжного заходу, врешті-решт знайшли, але адвокатів Червінського не допускають і людей, що прийшли його підтримати, також. За її словами, Червінському призначили державного адвоката для проведення цього засідання, попри те, що він вже має офіційних захисників.

Як відомо, народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» кілька разів подавали клопотання про взяття на поруки розвідника Романа Червінського. Взяти Червінського на поруки також були готові генерал-майор запасу Сергій Кривонос та колишній виконувач обов’язків президента України, секретар РНБО (2014−2019) Олександр Турчинов. Наразі Роман Червінський перебуває під вартою.

Схожі новини