Передплата 2024 «Добра кухня»

«Гострі» овочі вберуть негатив

З давніх-давен обереги робили, аби захиститися від негативу і зла зовні. Коли будинок добре захищений від злих намірів, у ньому затишно, добре спиться, легко відновлюються сили, витрачені за день. Ось кілька найсильніших оберегів для вашої оселі

Дзвіночок. Цей талісман повинен висіти біля входу, а символізує він жі­ноче начало. Цей оберіг був здатний своїм звуком не тільки відвести, а й знищити зло.

Декоративний вінок зі символі­кою. Прикрашений сухоцвітом, на­сінням, зернами, стрічками, вишив­кою, вінок-оберіг приносив щастя і здоров’я в будинок.

Ляльки-мотанки. Зроблені вруч­ну в супроводі молитви, вони захи­щали будинок і особливо дітей від пристріту і заздрості. Виготовля­ли весільні ляльки-мотанки для ді­вчат-наречених, мотанки для не­мовлят і ляльки-обереги для всієї родини.

Підкова. Знайдену або придбану як сувенір підкову слід повісити над дверима. За повір'ям, нечиста сила бродить по колу, і, діставшись до од­ного кінця підкови, розвертається ні з чим і йде назад. Якщо прибити підко­ву ріжками вгору — значить, господарі отримають допомогу від неба, вищих сил. Ріжками вниз — захищають буди­нок від сварок і хвороб.

«Гострі» овочі. Наші бабусі знали, що на кухні потрібно розвісити гірлян­ди з червоного перцю і часнику. Вони вбирають негатив. А корінь лепехи зберігали в шафі або в скрині як за­хисника від злиднів і голоду.