Передплата 2024 «Добрий господар»

Обереги подвір'я — хрестики з тіста

Лікують душу і тіло

Фото автора
Фото автора

Ці двері у коморі пенсіонерки Марії Макогін, що живе на хуторі Висока Гора поблизу Нараєва, старі як світ. Дощі і сонце вибілили їх, наче домоткане полотно наших прабабусь. Але вони і далі служать господарям цього двору. Вбирають у себе і випромінюють добру енергетику. Оберігають обійстя від усього недоброго, злого. Про це розповіла нам ґаздиня.

— У Польщі, коли на вели­кі свята освячують подвір'я, на дверях зазвичай малюють хрес­тики освяченою крейдою. Я та­кої не маю. Тому у себе виводжу хрестики тістом. Замішую його на освяченій воді, розводжу рі­денько, як сметану. Покроплю хату, а потім беру пензлика і ма­люю…

Пані Марія каже, що у цих її оберегів ще й велика оздоров­ча сила.

— Хрестики із тіста дуже по­мічні для людини. Використо­вують їх, коли у кого вроки чи якась інша напасть: знімають це тісто, розмочують в освяченій воді і вживають. Не одного такі домашні ліки поставили на ноги.

Давній сільський обряд Марія Макогін виконує, відколи при­йшла на Високу Гору за невістку. Позначає такими хрестиками з тіста хату, гараж, стодолу, комо­ру. Хоче, щоб у їхній родині все складалося добре. А пережи­вати має чого: на війну з воро­гом пішли зять і внук. Щодня мо­литься за них…

Коли її воїни навідуються у фронтову відпустку, неодмінно приїжджають відпочити на хутір з його доброю аурою. Зять Ро­ман модернізував прадавні руч­ні жорна — прилаштував до них двигуна. І тепер вони за годину змелять відро пшениці - хліб з такого борошна особливо смач­ний.

Схожі новини