Передплата 2024 «Добрий господар»

У Латвії суд визнав емодзі «великий палець вгору» письмовою згодою у службовому листуванні

  • 18.08.2023, 18:35
  • 848

Судова колегія з цивільних справ Ризького обласного суду вирішила, що емодзі «великий палець вгору» у службовому листуванні можна трактувати як письмову згоду

Лайк. Фото умовне
Лайк. Фото умовне

Справа стосувалася скарги працівника на звільнення.

Про це пише Delfi з посиланням на рішення суду.

Як зазначається в матеріалах справи, позивач, який оскаржує своє звільнення, працював віддалено. Керівництво наказало йому прийти в конкретний день до офісу, надіславши повідомлення в месенджері Slack. Той залишив реакцію 👍 на попередження, але у вказаний день не з’явився на зустріч, за що був звільнений.

Колишній працівник вимагав від роботодавця компенсувати йому 6364 євро недоотриманої зарплати та ще 31 тисячу євро за пів року роботи після інциденту. Також він хотів до 50 тисяч євро компенсації за «моральну шкоду».

Судді зазначили: у договорі найму було прописано, що позивач може працювати за «вільно обраною на свій розсуд» адресою, однак зобов’язаний прибути до офісу компанії, якщо заздалегідь отримує повідомлення і домовляється про це з начальством «у письмовому вигляді».

Суд посилався на Цивільний кодекс Латвії, який вимагає «брати до уваги зміст» сказаних слів і «ясно висловлений чи інакше виражений намір учасників». Також суд взяв визначення зі словника, згідно з яким символ 👍 використовується «для підтвердження чогось». Так, судді зазначили, що позивач не міг не знати, що означає цей емодзі.

Колегія суддів задовольнила позов лише частково, зобов’язавши роботодавця виплатити 6364 євро позивачу. Фірму також зобов’язали сплатити 978 євро за судові витрати.

Схожі новини