Передплата 2024 «Добрий господар»

Цього тижня в Україні зафіксували рекорд споживання електрики: допомогла Румунія

  • 17.08.2023, 13:40
  • 623

У середу, 16 серпня, в Україні був новий літній рекорд споживання — генерація не змогла забезпечити пік споживання ввечері, тому застосували аварійну допомогу із Румунії

Фото ілюстративне із відкритих джерел
Фото ілюстративне із відкритих джерел

Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

Новий рекорд в енергосистемі зафіксували о 21:00, і цей показник на 0,4% перевищив попередній максимум 19 липня.

Генерації та імпорту не вистачило для покриття потреб населення через зменшення світового дня та хмарну погоду в деяких регіонах. Відтак сонячні електростанції виробляли менше електроенергії у вечірні години, коли споживання було найвищим.

Тому «Укренерго» брало аварійну допомогу у Румунії з 19:00 до 22:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання. Оператор наголосив, що аварійна допомога — це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

Наразі під час підготовки до зими тривають ремонти на багатьох теплових та гідроелектростанціях, а також на деяких атомних енергоблоках. Через це в енергосистемі дуже обмежені можливості для покриття високого споживання.

У четвер, 17 серпня, експорту електроенергії з України немає, але натомість триває імпорт зі Словаччини та Молдови у ранкові та вечірні години з максимальною потужністю в окремі години до 645 МВт.

Також росіяни атакували енергетичну інфраструктуру в Дніпропетровській області. Унаслідок атаки знеструмлено 10 тисяч споживачів. Наразі живлення для всіх споживачів відновлене. Через обстріли зафіксовані нові пошкодження у електромережах на Харківщині, Херсонщині та Донеччині.

Загалом через бойові дії знеструмлені 429 населених пунктів, і відновлення живлення відбувається з дозволу військових та за безпекової ситуації.

Схожі новини