Передплата 2024 «Добра кухня»

На початку осені запрацюють нові сервісні офіси

1 липня ц. р. в Україні за поданням Міністерства у справах ветеранів почалась реалізація експериментального пілотного проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях

Як допомогти тим, хто потребує соціальної адаптації?

Наші захисники та захисниці, всі ті, хто багато місяців мав справу із жахіттями війни та на власні очі побачив, що таке смерть, як показує життя, потребують більшої опіки та уваги, ніж вони її мають тепер. Поранені та контужені, цілі родини та геть зруйновані міста, мільйонна армія вбитих болем та стражданнями потерпілих… Що ми знаємо про сьогоднішні потреби таких людей? Як їм допомогти? До нових викликів слід серйозно, цілеспрямовано готуватись. Для цього і був «задуманий» експеримент, який триватиме до 31 грудня ц.р. Вже на початку осені запрацюють відповідні сервісні офіси. Як інформують у Міністерстві у справах ветеранів, на посади помічників ветеранів найперше залучатимуть кандидатів, які до цього найкраще надаються — тих, хто має відповідний досвід та тяжіє до роботи з тими, хто потребує психологічної та медичної підтримки під час їх повернення та адаптації до звиклого цивільного життя. Очікується, що до участі в проєкті залучать 400 таких волонтерів.

Трускавець готується, з пріоритетами визначається

Ця робота вже почалась у місті «Нафтусі». Трускавець із своїми валеологічними ресурсами та набутим у відновному лікуванні досвідом має всі шанси стати одним із вітчизняних центрів допомоги колишнім учасникам бойових дій. Для цього у місті «Нафтусі» є все необхідне — і матеріально-технічна, і мінеральна бази, і, звісно ж, спеціалісти. Тут швидше війна забувається: свою справу роблять курортні фактори. Вишколений персонал оздоровниць добре знає, як бути з тими, хто потребує уваги та розуміння, медичної допомоги. А раз так — може, якщо в цьому виникне потреба, поділитись набутим досвідом під час навчання кандидатів на посади помічників ветеранів. Але це буде потім. Наразі ж у місті почали підготовку для майбутньої роботи із учасниками бойових дій, які, проживаючи на території ОТГ, звідси пішли на війну. На недавньому засіданні виконкому Трускавецької міськради обговорено організаційні питання початку реалізації згаданого експериментального проєкту. Помічники ветерана, як було наголошено, допомагатимуть учасникам бойових дій, ветеранам новітньої московсько-української війни пройти адаптацію у перехідний період від життя на фронті до інтеграції в суспільне середовище, сприятимуть колишнім воїнам у вирішенні різноманітних труднощів та проблем. Діяльність помічників ветеранів координуватиме Трускавецький міський центр соціальних служб.

Багато від домашніх умов залежить, мікроклімату в сім'ї

Скільки на території ОТГ буде помічників ветеранів? Які вимоги до кандидатів на нову посаду? Як наголосив у розмові з нами міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, тут все залежатиме від конкретних потреб. Навіть після завершення експерименту картина остаточно не проясниться. Станом на сьогодні, а це, мабуть, означає, що наразі попередньо, а не на постійній основі за одним помічником ветерана на території ОТГ закріплено сто колишніх учасників бойових дій. Багато. Деякі з них, зазнавши поранень, втратили внутрішню рівновагу. З поверненням до психологічного стану, в якому перебували до початку війни, відчувають труднощі. І як бути? Тут багато залежить від домашніх умов, мікроклімату в сім'ї. Не факт же, що ветеранів завжди та у всьому розуміють, що їм, коли цього вимагають умови та конкретна ситуація, гарантовано співчувають. Такі побоювання є, всяке ж трапляється: життя є життя. З іншого ж боку, не всі ветерани потребують допомоги помічника. Це також факт. Тому в Трускавці, усіляко підтримуючи ініціативу Міністерства у справах ветеранів, вважають, що поспішати слід розумно. Саме життя визначить норматив, підкаже з скількома підопічними-ветеранами повинен працювати їхній помічник.