Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні розслідують масштабну схему торгівлі немовлятами (ВІДЕО)

  • 03.08.2023, 15:00
  • 1 109

Правоохоронці викрили масштабну схему продажу новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства

Фото Держприкордонслужби
Фото Держприкордонслужби

Про це повідомили у Держприкордонслужбі.

Як з`ясувало слідство, до злочинної організації належали 12 осіб, зокрема — 2 співорганізатора та 10 учасників.

Відомо, що організатори схеми — керівники медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові. Інші учасники — працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат.

Під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду вони продавали новонароджених дітей іноземним громадянам, які не є сімейними парами, згідно із українським законодавством, та проживають у країнах, де заборонене сурогатне материнство.

Відтак підозрювані підшуковували на території Харківської області жінок-донорів яйцеклітин та жінок, які через свій уразливий стан чи матеріальну скруту погоджувалися стати сурогатними матерями для іноземців.

Сума грошової винагороди, яку отримували учасники схеми, становили від 50 до 70 тисяч євро за новонароджену дитину. Із цих коштів сурогатним матерям платили приблизно 12 тисяч євро.

За домовленостями, сурогатна матір після народження дитини надавала дозвіл на вивіз немовляти за кордон та згоду на подальше отримання дитиною громадянства іншої країни.

У випадку незгоди сурогатної матері на окремі умови — учасники схеми вдавалися до погроз та залякування. Також жінки отримували значно меншу винагороду за участь у сурогатному материнстві, ніж їм обіцяли учасники злочинної організації.

У межах слідства встановлені також факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини під час дії воєнного стану.

У межах спецоперації за адресами проживання підозрюваних, в офісах та клініках правоохоронці здійснили понад 40 обшуків.

Вилучено медичну документацію, копії паспортів громадян України та іноземних країн, довіреності щодо представництва інтересів, інші документи, грошові кошти, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флешносії.

Зараз триває систематизація та аналіз вилученої документації. Перевіряють також інформацію щодо приблизно 40 фактів незаконного вивозу новонароджених дітей з України за кордон.

Наразі йдеться про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Схожі новини