Передплата 2024 «Добра кухня»

На одну «скрепу» менше стало

Довгоочікувана подія відбулась у селі Солонсько Дрогобицького району, яке входить до складу Меденицької ОТГ

Давно готувались, кілька разів заплановану справу з об'єктивних причин відкладали, але й тут настав той день, коли таки дійшло до демонтажу розташованого у центрі села пам’ятника загиблим, як подано радянською історіографією, у великій вітчизняній війні.

Перед тим, як «відрізати»…

Сталося це зовсім недавно. Хоча, якби не настільки суровими були правила, яких слід дотримуватись, коли доходить до таких визначальних для нашого майбутнього речей, як демонтаж залишених у спадок від радянської доби отруйних символів, знаків та інших, як тепер виявляється, «скреп» рашистського пропагандистського впливу, давним-давно в історії з «утилізацією» пам’ятників не тільки у селі Солонсько, а й на решті території Меденицької ОТГ, до складу якої 18 сіл входять, крапку б поставили. Принаймні, цього вимагають люди. Але ж так не можна. Цим і пояснюється відносна повільність у справі з демонтажем. У своїй роботі члени створеної в адміністративному центрі ОТГ комісії з вивчення пам’ятників, які підпадають під дію закону про декомунізацію, керуються простим «залізним» правилом: краще сім разів «відміряти» перед тим, як раз «відрізати».

Все зважується, кожен крок робиться обережно

Все зважується, кожен крок робиться обережно. Якщо до розбіжностей доходить — правило «мікроскопу» застосовується. Гріх будь-кому з тих, хто має застереження чи якісь зауваження до того, як на території ОТГ, де, як було встановлено під час цьогорічної інвентаризації, під дію закону про декомунізацію 10 об'єктів підпадають, здійснюється демонтаж згадуваних вже ворожих «скреп», на когось нарікати. На це, як запевнили нас в адміністративному центрі ОТГ, немає жодних підстав. Усі події відбуваються у межах «окресленої» рішенням сесії Меденицької селищної ради від 14 березня ц.р. послідовності. Саме вона вказує на пріоритети, визначає черговість «етапів» у здійсненні процесу декомунізації на території ОТГ. Йдеться, як вказано у рішенні сесії, про 10 пам’ятних споруд, які символізують епоху комуністичного тоталітарного режиму в Україні. Станом на сьогодні демонтовано вже 6 таких об'єктів — пам’ятка архітектури місцевого значення: «Пам'ятник радянським воїнам у Медениці», пам’ятник радянським льотчикам у селі Опори, пам’ятний знак радянському політичному діячу Кузьмі Пелехатому у селі Опори, пам’ятник радянським льотчикам у селі Грушів, пам’ятник радянським воїнам у селі Верхній Дорожів та згадуваний вже пам’ятник загиблим у селі Солонсько.

Без додаткових дозволів не обійтися

У селищній раді готові рухатися далі. До цього у Медениці все приготовано. Проте є одне не таке вже маленьке «але», яке гальмує добру справу. Виглядає на те, що доведеться почекати з демонтажем двох споруджених у Медениці та Дорожові пам’ятників загиблим у післявоєнний період. Річ у тому, що під цими спорудами є поховання. Для проведення ексгумації останків та перепоховання необхідно отримати додаткові дозволи.

Схожі новини