Передплата 2024 «Добра кухня»

У розслідуваннях щодо зрадників із СБУ є «нестиковки»

  • 24.07.2023, 16:44
  • 708

Зокрема щодо їхньої можливої причетності до швидкої окупації частини півдня України

Про це йдеться в матеріалі BBC News Україна.

За даними журналістів, в матеріалах справи колишнього начальника головного управління Служби безпеки України в Криму Олега Кулініча не фігурують інші працівники СБУ — навіть ті, лобіюванням призначення яких, за версією слідства, він займався. Однак деякі його підлеглі є свідками. Також BBC з’ясувала, що Кулініч не фігурує у справі про окупацію Херсонської області.

«На сьогодні колишній начальник ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим Кулініч О.М. не фігурує у кримінальному провадженні…, у якому досліджуються обставини неналежної оборони Херсонської області, що призвело до швидкої окупації цієї території російськими військами», — відповіли в Держбюро розслідувань на запит BBC.

За даними джерел журналістів у правоохоронних органах, у цій справі фігурують виключно військові ЗСУ, які мали заміновувати і розміновувати мости та готуватися до оборони.

Також ДБР повідомило, що у справі Кулініча у держзраді не фігурує ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, а йому самому підозру за цією статтею так і не вручили. У бюро кажуть, що слідчі не спілкувалися з Наумовим у Сербії, де той перебуває під вартою.

За даними BBC, за рік доказів його причетності до співпраці з росією не знайшли. За словами співрозмовників журналістів у правоохоронних органах, версія про «зрадника» Наумова була поспішною. Окрім цього, у слідчих з’явилися сумніви, що «Охотник» із перехоплень Кулініча — Сівковича — це Наумов.

Також чи не основним питанням BBC називає саме те, звідки взялися ці записи розмов Кулініча з підозрюваним у держзраді ексзаступником голови РНБО Володимиром Сівковичем.

У слідстві журналістам заявили, що писав їх нібито сам Сівкович, щоб потім легше було звітувати перед російською спецслужбою, а дістати записи вдалося завдяки «кроту» у ФСБ. У їхній автентичності СБУ не сумнівається, а оприлюднені файли — «лише частина великого масиву», заявив глава відомства Василь Малюк, який таємно від колишнього голови СБУ Івана Баканова вів розслідування щодо Кулініча ще з 2021-го.

Водночас у розмові з ВВС захист Кулініча заявив, що в матеріалах слідства вказане зовсім інше джерело походження. Слідчі вказали, що знайшли під час обшуків у межах розслідування зовсім іншої справи флешку з аудіо, текстовими та графічними файлами.

«Тому є побоювання, що ці записи могли спеціально підкинути за аналогією „плівок Деркача“ у 2020 році. Записи ж Кулініча — Сівковича, які оприлюднили слідчі, датуються 2019 і початком 2020 року. Важливо, що Кулініч тоді ще не був у СБУ. Його призначили начальником Кримського управління 21 жовтня 2020 року» — пишуть журналісти.

Сам Кулініч заперечує розмови з Сівковичем, а його захист стверджує, що «записи змультипліковані, нарізані і, ймовірно, створені із застосуванням сучасного програмного забезпечення». У СБУ кажуть, що Кулініч спілкувався з Бакановим ще до призначення і «мав вплив на прийняття головою служби важливих рішень».

За словами джерел BBC в оточенні Баканова, до призначення Кулініча вони спілкувалися дуже рідко і не про спецслужбу. За даними журналістів, після відсторонення від посади слідчі жодного разу не викликали Баканова на допит.


Джерело: NV

Схожі новини