Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Червоноград хочуть зробити центром street art в Україні

У місті запровадять екскурсії мистецькими муралами. Перші сім творів намалюють за кошти обласної скарбниці

Мурал створили на стіні Червоноградської гімназії №3 художник Олександр Корбан та продюсерка Юлія Островська. Мета стінопису - привернення уваги до проблем насильства у сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок
Мурал створили на стіні Червоноградської гімназії №3 художник Олександр Корбан та продюсерка Юлія Островська. Мета стінопису - привернення уваги до проблем насильства у сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок

Туризм шахтарського міста Червонограда розвиватимуть завдяки екскурсійним турам по місцях вуличних муралів. Такі тури існують у багатьох країнах Європи, і свого часу екскурсії запровадили у Львові як street art.

Туристичний проєкт «Червоноград — місто муралів» втілять у життя цього року. На перші сім муралів у Червонограді виділять кошти з обласного бюджету, інші картини планують створювати за фінансової підтримки міжнародних донорських організацій та меценатів.

«Червоноград має прихований туристичний потенціал, вуличне мистецтво допоможе його підсилити. План мінімум — розробити п’ять тематичних екскурсійних маршрутів муралами. Один з них може розповідати про світових лідерів, які підтримують Україну в час війни. Максимальне завдання — покрити значну частину міста вуличним мистецтвом і зробити з нього центр street art в Україні, де б створювали свої мистецькі роботи відомі художники світу», — сказав для «ВЗ» керівник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

Художник, куратор проєктів вуличного мистецтва Тарас Довгалюк, наголосив: «У цьому проєкті потрібно чітко визначитись з концепцією. Не проблема намалювати десятки муралів, важливо, як вони будуть працювати. Варто доповнювати експозицію фестивалями або іншими культурними заходами».

У шахтарському містечку щороку на стінах митці будуть створювати художні роботи на різну тематику. Зокрема, на муралах має бути знаменита сокальська кераміка, яку відроджує місцевий гончар Сергій Івашків. Він разом з дружиною відкрили неподалік Червонограда майстерню, де виготовляють посуд із Сокальської кераміки з автентичним узором.

Керівниця туристичної агенції Марія Бойко вважає, що на червоноградських муралах має бути і місцеве писанкарство.

«Є у Червонограді музей, який може дати фори музею писанки в Коломиї, — каже вона. — Там перебувають шедеври Тараса Городецького».

Серед іншої тематики муралів - видатні діячі регіону минулих століть у коміксах, шахтарі, шахти…

Сьогодні у Червонограді не густо з муралами. Щоб запустити проєкт, потрібно створити нові твори. Торік на стіні Червоноградської гімназії № 3 намалювали мурал «Я і ти». Мета цього художнього стінопису — привернення уваги до проблем подолання насильства в сім'ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Створення цього муралу відбулося у межах проєкту «Психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб з регіонів України, що постраждали у результаті російсько-української війни».

Проєкт реалізували громадські організації «Міст 3.10» з Луганщини та «Дій Я Ти» із Львівщини.

Схожі новини