Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Українське слово зараз надзвичайно важливе, бо це те, з чого починається Україна»

В Червонограді, відбулася V Книжкова толока «Червоноград читає»

Фото автора
Фото автора

П’ятий раз (і вдруге у часі великої війни) Червоноград провів масштабну мистецьку подію — книжкову толоку з уже традиційною назвою «Червоноград читає». До шахтарського містечка на Львівщині приїхали майже сто письменників, представники десяти видавництв з різних куточків України, працювало близько сорока дискусійних майданчиків.

«Уже стало традицією для нашого міста проводити книжкові толоки, — говорить Ірина Покотило, директорка комунального закладу Червоноградська публічна бібліотека і одна з організаторів цього свята книги. — Вони збирають поціновувачів книги — як самих авторів, так і відвідувачів. У часі війни непросто організувати такий великий захід. Але українське слово зараз надзвичайно важливе, тому що це є самовизначення, це є ідентифікація українців і те, з чого починається Україна. Тішимося, що нам це вдається, що маємо підтримку від міської ради, від відділу культури, а також нас завжди підтримують самі автори з радістю приїжджають до нашого міста».

Серед учасників цьогорічної книжкової толоки у Червонограді були відомі письменники й громадські діячі Володимир Шовкошитний, Павло Мовчан, Василь Габор, Марія Чумарна та інші.

«Такі дійства, як сьогоднішня книжкова толока, свідчать, що ми живі, що ми — незламні, — говорить письменниця Марія Чумарна, — що ми ні на мить не сумніваємося в Божій волі, що Україна наша люблена Богом і, проходячи крізь усі ті випробування, вона стає велетом, який підніме весь світ, — це без перебільшення. Коли їздимо по світу, бачимо цивілізаційні лінощі, а Україна проявляє силу духу. Ми нарешті повертаємося до істинних цінностей, які ми розгубили, і при Януковичі ми були над прірвою, але Майдан і тепер війна струсонули Україною і нагадали, хто ми є і чиї ми діти. Наша творчість — це лише засіб порозумітися між собою. До Форуму видавців виходить двотомне видання російськомовних творів Шевченка в моєму перекладі, повністю проілюстровані рисунками Шевченка. Російськомовні твори Кобзаря пронизані Україною й українським духом. Шевченко повертається до України українською мовою».

«Книжкова толока у Червонограді й у час великої війни тримає свій рівень, — говорить директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець. — Важливо акцентувати в таких подіях на можливість комунікувати, зрозуміти, що життя триває попри втрати. Високий рівень організації говорить і про те, що з’являються нові автори серед учасників і вони почуваються тут так, наче завжди були. Це те, що було важливо для світлої пам’яті Люби Хомчак, яка цю ідею книжкових толок у малих містах придумала і організувала. Це найважливіше — не замикатися в собі, щоб з’являлися нові імена, нові книги й ініціативи, адже тут є і майстрині народних промислів, які теж відчувають себе частинкою великої книжкової сім'ї».

Крім книжкового ярмарку, презентацій, дискусійних майданчиків, творчих зустрічей, майстерок з виготовлення ляльки-мотанки, з розпису пряників, бісероплетіння та розмальовування яворівської іграшки, у рамках книжкової толоки відбувся концерт учасників проєкту «Музика заради життя», серед яких відомі співаки Мар’ян Шуневич, Володимир Питель, Оксана Мота, Богдан Бовшик та інші.

Також впродовж дня відбувався збір на потреби ЗСУ.

Схожі новини