Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Про воєнний злочин рашистів розповідає стрічка «Залізні метелики»

У Львові відбувся допрем'єрний показ стрічки, яка кристалізує український погляд на історію про катастрофу рейсу MH17

Режисер Роман Любий та кінооператор й продюсер Андрій Котляр представляють фільм "Залізні метелики" у Львові. Фото пресслужби фільму
Режисер Роман Любий та кінооператор й продюсер Андрій Котляр представляють фільм "Залізні метелики" у Львові. Фото пресслужби фільму

18 липня у Львові відбувся допрем'єрний показ документального фільму «Залізні метелики», знятого командою «Вавилон'13». Стрічка, яка кристалізує український погляд на історію про катастрофу рейсу MH17 і вже стала призеркою фестивалю Docudays UA та брала участь у «Санденсі» та «Берлінале», особисто представили творці.

Українська прем'єра стрічки відбулася на фестивалі Docudays UA. Фільм отримав головний приз конкурсу Right Now! — нагороду для креативного документального кіно, що досліджує та аналізує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.

Влітку 2014 року рашисти у небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російський уряд одразу почав заперечувати свою причетність до трагедії, а пропаганда — працювати на повну потужність, намагаючись приховати справжні обставини злочину. Стрічка «Залізні метелики» розповідає про обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало 8 років.

На допрем'єрному показі були присутні його автори — режисер Роман Любий та кінооператор й продюсер Андрій Котляр, які розповідали про труднощі і складні моменти під час створення стрічки. Зустріч з режисером і продюсером дозволила глядачам краще зрозуміти деталі, які лягли в основу цього документального фільму.

«У Львові завжди приємно показувати кіно, адже тут щира публіка, яка ставить важливі, а часом досить непрості запитання», — каже продюсер картини Андрій Котляр.

«Ми вже втретє зустрічаємо на показах людей, які на момент збиття літака були на тимчасово окупованих територіях — у Грабовому, Сніжному чи Донецьку. І чути їхні розповіді особливо цінно, адже вони зізнаються — для них це історія про те, що існує український погляд на катастрофу, який створений українцями про українців», — сказав після перегляду фільму режисер Роман Любий.

Вперше «Залізні метелики» побачили світ на «Санденсі» — одному з головних фестивалів незалежного кіно у США — у секції World Cinema Documentary Competition. Європейська прем'єра відбулася на «Берлінале». Фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter, також він увійшов у програму «Горизонти» Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, що відбувся цьогоріч наприкінці червня.

Схожі новини