Передплата 2024 «Добра кухня»

Депутати Ратуші ліквідували «Залізничнетеплоенерго». Що зміниться для львів'ян у платіжках за тепло?

Серед позитивів — щорічна економія в міській скарбниці 30 мільйонів гривень

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У четвер, 6 липня, депутати Львівської міської ради ухвалили на сесії рішення про ліквідацію ЛКП «Залізничнетеплоенерго» та приєднання його до «Львівтеплоенерго». Заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк повідомила, що такі комунальні реформи повинні покращити якість послуг для львів'ян та суттєво зекономити кошти з міської скарбниці на дотування підприємства. Останніми роками «Залізничнетеплоенерго» було на грані банкрутства. Частково до такого економічного стану докотилися через низькі тарифи на воду та гарячу воду (у мерії підвищили тарифи на тепло, але вони вступлять в дію після завершення воєнного стану).

Ліквідацією підприємства займеться спеціально створена комісія. В рамках ліквідації, каже Ірина Маруняк, жодного працівника «Залізничнетеплоенерго» не звільнять, також врахують інші зауваження депутатів та працівників. Зокрема, на об'єднаному підприємстві створять наглядову раду.

ЛКП «Залізничнетеплоенерго» — теплопостачальне підприємство Львова, яке створене 1 січня 1991 року. Підприємство обслуговує Залізничний та частину Шевченківського районів міста. Послуги з централізованого опалення надають у 530 житлових будинків, з яких 374 — з гарячим водопостачанням. Споживачами підприємства також є бюджетні організації та організації комерційно-побутової сфери.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» голова депутатської комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства Львівської міської ради Андрій Шевців, львів'яни не відчують негативних змін від приєднання двох теплопостачальних підприємств. Навпаки — тариф споживачів «Залізничнетеплоенерго» був на 0,9% вищим, ніж у «Львівтеплоенерго». При об'єднанні двох установ тариф за тепло та гарячу воду буде таким, як зараз у «Львівтеплоенерго». А після завершення воєнного стану, каже Шевців, вступлять в дію вищі тарифи.

«Юридичні зміни триватимуть до пів року, тож за цей час ніяких змін споживачі не відчують, — продовжує розмову депутат. — Головна перевага об'єднання — щороку зможемо економити в міському бюджеті щонайменше 30 мільйонів гривень на закупівлю електрики та інші розхідні матеріали. „Львівтеплоенерго“ мало право купувати електрику на біржі (задля здешевлення. — Авт.), а ось „Залізничнетеплоенерго“ через юридичні нюанси не могло так купувати. Відтепер об'єднанні підприємства будуть купувати електрику на вигідних умовах».

Депутат Львівської міської ради Роман Федишин додав, що реорганізація «Залізничнетеплоенерго» назріла давно, оскільки підприємство було дотаційним. «Тепер львів'яни будуть отримувати якісні послуги, — каже. — Важливо, щоб ми не витрачали бюджетні гроші на роботу комунальних підприємств. Загалом ухвала про приєднання підприємств нічого поганого не робить. Бо конкуренції між обома теплопостачальними підприємствами не було».

Схожі новини