Передплата 2024 «Добрий господар»

У Бродівському районі мешканці понищених внаслідок ракетних ударів будинків отримають компенсацію

На це у бюджеті передбачили 101 тисячу гривень

Бродівська громада — одна з перших на Львівщині, яка затвердила на засіданні виконкому виплати з місцевого бюджету на компенсацію за понищене майно внаслідок ракетних ударів рф.

Як розповіла для «ВЗ» начальниця відділу інформаційно-аналітичної діяльності та комунікацій з громадянами Бродівської міської ради Вікторія Мазур, на початку червня в одному із сіл Бродівщини російські ракети пошкодили кілька приватних будинків. Йдеться про пошкодження парканів, дахів, а також руйнування стелі всередині будівель. Власники житла зверталися за допомогою до мерії, а також паралельно зареєстрували запит на компенсацію у «Дії».

"На місце виїжджала спеціальна комісія, яка оцінювала збитки, — каже чиновниця. — Там були пошкоджені паркани, частини покрівель, вікон. Комісія описувала пошкодження і робили оцінку".

Заступниця міського голови Бродів Оксана Прокопець повідомила «ВЗ», що із заявою на компенсацію звернулося чотири мешканці, комісія оглянула шість пошкоджених об'єктів (сарай в одному з домогосподарств не був зареєстрований, тож не буде компенсації). За пошкодження майна внаслідок ракетного обстрілу люди отримали від двох до 25 тисяч гривень.

Нагадаємо, 22 травня 2023 року набув чинності закон «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф».

«У кожній громаді повинна бути створена комісія з розгляду питань щодо надання компенсації. Комісію створює виконавчий орган сільської, селищної, міської, районної ради, військова адміністрація населеного пункту або військово-цивільна адміністрація населеного пункту. Комісія створюється як консультативно-дорадчий орган, — зазначив експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук. — Повинна бути забезпечена робота виїзних пунктів прийому заяв. Це повинні зробити центри надання адміністративних послуг та органи соціального захисту населення. Важливо — заява подається під час дії воєнного стану та упродовж одного року з дня його припинення або скасування на території, на якій розташований (розташовувався) знищений об'єкт нерухомого майна».

Згідно із законом, майно будуть відбудовувати завдяки кільком джерелам. Окрім коштів державного та місцевих бюджетів, передбачені кошти міжнародних фінансових організацій, кредиторів та інвесторів.

Схожі новини