Передплата 2024 ВЗ

На Марсовому полі ексгумували вже понад 300 останків із різних поховань

На Марсовому полі Личаківського військового кладовища триває вже другий етап ексгумаційних робіт на місці військових поховань. Ексгумація розпочалася у березні. Вагомою причиною для початку цих робіт стала повномасштабна війна в Україні: у нижній частині Марсового поля почали проводити почесні поховання загиблих українських воїнів

Роботи проводять фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Фото “Суспільне Львів”
Роботи проводять фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Фото “Суспільне Львів”

Роботи з ексгумації проводять фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Як розповів «ВЗ» директор Меморіально-пошу­кового центру «Доля», депутат Львівської облради Святослав Шеремета, пошуковики зараз обстежують уже другу ділянку Марсового поля. На першій ділян­ці віднайшли останки 267 людей, на другій — уже понад сто.

На першій ділянці переваж­но ховали військових, загиблих у Першій світовій війні, які воювали в різних арміях. На другій ділян­ці - поховання Другої світової ві­йни та повоєнного періоду (1945−1956). Наприкінці літа 1944 року Львів зайняла радянська армія. І до міста Лева, як найближчого до фронту великого медичного цен­тру, почали звозити радянських військових, які були поранені у Польщі. Тому тут вмирало багато цих військових, і їх ховали на Мар­совому полі.

Після закінчення ексгумаційних робіт поховання часів Першої сві­тової війни перенесуть з Марсо­вого поля на поля № 84 і № 85 Ли­чаківського цвинтаря (відповідне рішення ухвалила Львівська місь­ка рада). Орієнтовно за два роки тут планують збудувати меморіал загиблих воїнів часів Першої сві­тової. Для цього міськрада оголо­сить міжнародний архітектурний конкурс.

За словами Святослава Шере­мети, на полях № 84 і № 85 уже є пам’ятні знаки загиблим австрій­цям, хорватам, словенцям, які воювали у Першій світовій війні. Натомість останки з радянських часів зберігатимуть у спеціаль­ному депозитарії, доки міськрада визначить інше місце у Львові чи за межами міста для їх похован­ня.

Схожі новини