Передплата 2024 «Добрий господар»

«Роль книги у сучасному світі більша, ніж роль ракет, танків і літаків»

У Львівській національній науковій бібліотеці України імені Василя Стефаника відкрили виставку, присвячену 200-літтю Музею князів Любомирських

Фото автора
Фото автора

200 років тому відкрили Музей князів Любомирських. Цю подію вирішили відзначити у Львові спільно з Національною галереєю мистецтв імені Бориса Возницького і Національною науковою бібліотекою імені Василя Стефаника.

Урочистості почалися відкриттям пленерної виставки «Музей… „з любові до мистецтва і країни“. 200 років Музею князів Любомирських» біля Палацу Потоцьких, на огорожі якого вивісили металеві банери з інформацією про Музей Любомирських та його експонати.

Потім присутні перейшли до Бібліотеки ім. Василя Стефаника, на огорожі якої теж розвісили такі банери. Зі словами привітання до учасників і гостей дійства виступили директор Національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тарас Возняк, директор Бібліотеки ім. Василя Стефаника Василь Ферштей та директор Національного інституту ім. Оссолінських у Вроцлаві Лукаш Камінський. Лукаш Камінський, зокрема, підкреслив важливість співпраці Польщі й України в галузі культури і музейної справи, особливо в час війни.

Після символічного відкриття присутні перемістилися у коридор Бібліотеки ім. Василя Стефаника, де розгорнуто масштабну виставку «Книжкова європеана з фонду відділу книги ХІХ-ХХ ст. ЛННБ України ім. Василя Стефаника», на якій представлено понад 600 примірників книжок польською, французькою і німецькою мовами різноманітної тематики. Директор ЛННБ України ім. Василя Стефаника Василь Ферштей, розповідаючи про особливості виставки, зазначив, що левову частку цих книг було вивезено з Гарнізонного храму в 2011 році. Всього було перевезено до Бібліотеки ім. Василя Стефаника понад 105 тисяч цінних книг. «Роль книги у сучасному світі більша, ніж роль ракет, танків і літаків, — підкреслив Василь Ферштей. — Якби ми розуміли це на зорі нашої незалежності понад 30 років тому, то, можливо, зараз не мали б цієї страшної війни з росією…».

Завершився день у читальній залі ім. Тетяни і Омеляна Антоновичів, де відбулася Оссолінська зустріч на тему «Мистецтво (ви)жити. Музеї в часи війни і миру», учасниками якої, крім українських колег і докторки Анастасії Чередниченко — президентки Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв ІСОМ, були польські представники на чолі з доктором Пьотром Рипсоном — президентом Польського національного комітету Міжнародної ради музеїв ІСОМ. Йшлося про важливість таких мистецьких акцій і про величезну роль співпраці двох країн у галузі культури, а також про необхідність зберегти і примножити культурні цінності й надбання під час війни.

Схожі новини