Передплата 2024 ВЗ

Підрив Каховської ГЕС матиме наслідки для тисяч людей, — ООН

  • 07.06.2023, 08:40
  • 729

Масштаби катастрофи від підриву греблі Каховської ГЕС стануть зрозумілі через кілька днів

Фото із мережі
Фото із мережі

Проте вже зараз зрозуміло, що вони матимуть тривалі наслідки для багатьох тисяч людей.

Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив заступник генсека цієї організації з гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

«ООН та гуманітарні організації вживають екстрених заходів для надання допомоги понад 16 тис.постраждалих. Ідеться про забезпечення населення питною водою, грошовою допомогою та психосоціальну підтримку. У постраждалі райони надходитимуть електрогенератори, обладнання для фільтрації води та транспорт для її перевезення», — зауважив Гріффітс.

Він додав, що вже затоплено щонайменше 40 населених пунктів, але кількість постраждалих сіл і міст зростатиме. Серйозні наслідки також очікуються у захоплених росіянами районах, але рф не надає доступу для гуманітарних місій.

Заступник генсека ООН нагадав, що зруйнована гребля грала ключову роль у забезпеченні водою сільськогосподарських земель на півдні Херсонщини та на Кримському півострові.

«Тривала повінь порушить сільськогосподарську діяльність, завдасть шкоди тваринництву й рибальству та спричинить широкомасштабні довгострокові наслідки. Це серйозний удар по сектору виробництва продуктів харчування», — додав Гріффітс.

За його словами, руйнування греблі може негативно позначитися на виробництві електроенергії, а будь-яке неконтрольоване зниження рівня води у водосховищі може негативно позначитися на безпеці Запорізької АЕС. Він також висловив занепокоєння з приводу того, що вода переміщує міни та інші вибухонебезпечні предмети.

Схожі новини