Передплата 2024 «Добра кухня»

Немовля ризикувало втратити фаланги пальців

Медики виходили передчасно народженого хлопчика з некрозом кінцівки

У медзакладі новонароджений хлопчик пробув півтора місяця. Фото Львівського «ОХМАТДИТу»
У медзакладі новонароджений хлопчик пробув півтора місяця. Фото Львівського «ОХМАТДИТу»

Данилко — із двійні. Малюк народився в одному із пологових будинків Львова на 29-му тижні вагітності й важив… 740 грамів. До обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» його доправили з «букетом» діагнозів — двобічною пневмонією, тяжким ураженням шлунково-кишкового тракту, ішемією лівої верхньої кінцівки та некрозом фаланг пальців.

Як розповіла завідувачка відділення анестезіології й інтенсивної терапії новона­роджених Галина Заремба, спочатку маля навіть не рухало рукою. Через основне захво­рювання його стан був вкрай тяжкий. Ситуацію погіршувала наявність ішемії кінцівки та не­кроз дистальних фаланг паль­ців лівої руки. Була загроза, що дитина взагалі не зможе руха­ти кінцівкою. Понад те, Данил­ко ризикував втратити пальчи­ки.

Проте лікування дало свій результат. На одному з огля­дів хлопчик раптово стиснув палець лікарки. «У такі момен­ти ти розумієш, що твоя праця не була даремною. Ми всі дуже вболівали, щоб ручка у нашо­го маленького пацієнта відно­вилася. Врешті-решт нам вда­лося зберегти йому і руку, і пальчики, і загалом функцію кінцівки», — тішиться Галина За­ремба.

Медики постійно проводили консиліуми. Лікування контро­лювали хірурги й гематологи. «Обійшлося без оперативно­го втручання — малюка вдалося вилікувати медикаментозно. У лікарні він провів півтора міся­ця», — додала дитяча анесте­зіологиня відділення Анже­ліка Патько.

Схожі новини