Передплата 2024 «Добрий господар»

За закриті укриття має бути кримінальна відповідальність: заява

  • 02.06.2023, 10:30
  • 839

Народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» сьогодні інспектували укриття столиці

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Як повідомила у Facebook Вікторія Сюмар, закриті сховища є не лише у Деснянському районі, і це системна проблема, яку треба терміново вирішити.

«Весь день з Іриною Геращенко та колегами займалися проблемою сховищ. З шокуючого: маємо свідчення, що випадок з Деснянськом районом — не один. Аналогічно було і в Дарницькому районі, в поліклініці. Більше сотні людей не пустили в сховище», — повідомила Сюмар.

«У це неможливо повірити на 16 місяці війни. Лікарні прикриваються тим, що буде порушена епідеміологічна ситуація. Заклади освіти — що це заважатиме дітям. А ті, хто приватизували підвали, взагалі кажуть: моє право нікого не пускати і замок не відкривати», — пише народна депутатка.

«Сьогодні київська влада ухвалила єдино можливе рішення: відкрити всі сховища. Але ми точно маємо закріпити цю норму в умовах воєнного стану як обов’язкову законодавчо. І передбачити відповідальність за зачинені сховища. Кримінальну. Інакше все лишиться як є», — застерігає Сюмар.

«Законопроект вже пишемо. Так само біля сховищ мають бути камери спостереження, якщо вони будуть відкриті цілодобово. Це не складно і точно дешевше ніж наймати охоронців», — пояснює депутатка.

«І до сумного. Стаціонарних бомбосховищ на весь Печерський район аж сім. Сім сховищ, де є вентиляція, туалет, вода і тд. Бізнес з облаштуванням сховищ в паркінгах справляється значно краще, ніж держава. З хорошого — в Києві ці нечисленні сховища бодай відремонтовані і забезпечені. В них є окремі зони для дітей і дорослих», — повідомила Вікторія Сюмар.

«Ми має усвідомити одну дуже складну річ: ми надовго Ізраїль. Або назавжди. Сховища, техніка безпеки під час бомбардувань мають бути відпрацьовані до автоматизму. А загиблі діти — це відповідальність дорослих», — написала Вікторія Сюмар.

Схожі новини