Передплата 2024 «Добра кухня»

ЛГБТ-пара виграла справу проти України у Європейському суді з прав людини

  • 01.06.2023, 20:30
  • 1 717

Європейський суд з прав людини визнав, що Україна винна у порушенні права одностатевої пари, яка не може укласти шлюб в країні

Андрій Маймулахін та Андрій Марків. Фото умовне із мережі
Андрій Маймулахін та Андрій Марків. Фото умовне із мережі

Йдеться про справу Андрія Маймулахіна та його чоловіка Андрія Марківа.

Відомо, що із 2010 року заявники, Андрій Маймулахін та Андрій Марків, живуть сімʼєю як партнери. У 2014 році вони звернулися до ЄСПЛ, бо не могли легалізувати свої стосунки в Україні.

Розглядаючи справу, ЄСПЛ зазначив, що «на відміну від різностатевих пар, які вважають за краще не реєструвати шлюб з особистих причин, але все ж мають право на юридичне визнання і захист…, заявники не мають ані доступу до шлюбу в Україні, ані можливості отримати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання».

Суд також взяв до уваги чітку тенденцію на європейському рівні до юридичного визнання та захисту одностатевих пар у державах-членах Ради Європи, тридцять з яких наразі передбачають можливість юридичного визнання одностатевих пар.

ЄСПЛ констатував порушення Україною статті 14 у взаємозвʼязку зі статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Кожному з заявників присудили 5000 євро компенсації.

Схожі новини