Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Данія планує збільшити військову допомогу Україні

  • 29.05.2023, 18:45
  • 464

Країна планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні на 17,9 млрд крон (2,59 млрд доларів) у цього і наступного року

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це заявила прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

«Війна в Україні зараз перебуває у дуже критичному моменті, ситуація на полі бою дуже серйозна, і тому Україна потребує всілякої підтримки, яку вона може отримати», — вважає Метте Фредеріксен.

Фонд, з якого фінансують військову допомогу Україні, створили у березні, коли більшість у данському парламенті погодилася внести до нього 7 мільярдів данських крон.

Уряд виділить до фонду ще 7,5 млрд данських крон цього року, а загалом це означатиме 14,5 мільярдів данських крон у фонді. А наступного року уряд додасть до фонду ще 10,4 мільярда данських крон.

Гроші надходять, за словами Метте Фредеріксен, із «соціального фонду».

«Саме зараз українці потребують нашої зброї та нашої підтримки, тому це терміново. Але немає жодних ознак того, що наступний рік буде роком миру, тому ми вже виділяємо понад десять мільярдів у 2024 році» — пояснила прем'єр-міністр.

Потреба у нових коштах виникла, бо 70% фонду вже використали.

«Фонд для України скоро спорожніє, тому що ми є однією з країн, які багато допомагають Україні, і тому ми вирішили вкласти велику суму цього року, але і в наступному році Данія буде однією з тих країн, які найбільше підтримують Україну», — зауважив Метте Фредеріксен.

«Вдячний Фолькетингу, данському уряду та народу Данії за рішення збільшити фінансування Фонду на підтримку України на $ 2,6 млрд. Цей відчутний внесок іще більше посилить бойові можливості ЗСУ в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Наша сила — в єдності!» — наголосив президент Володимир Зеленський, коментуючи нову допомогу від Данії.

Схожі новини