Передплата 2024 «Добрий господар»

ОБСЄ може розпастися через росію і білорусь, — МЗС Фінляндії

  • 29.05.2023, 13:15
  • 479

Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) загрожує криза через небажання рф та білорусі схвалити головування Естонії у 2024 році

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це заявив глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто.

Головування в ОБСЄ відбувається на ротаційній основі. Згідно з правилами, нового голову затверджують усі 57 держав-членів.

Однак росія і білорусь не схвалили кандидатуру Естонії на посаду голови наступного року, а Естонія не готова відмовитися від свого головування.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто побоюється, що ОБСЄ може розпастися до того, як Фінляндія займе посаду голови у 2025 році. За його словами, ситуація серйозна.

«Якщо у 2024 році не буде голови і не буде консенсусу з цього приводу, то наступний рік стане роком руйнування ОБСЄ як організації», — зазначив Хаавісто.

Організація з безпеки й співробітництва в Європі наразі є єдиною європейською безпековою організацією, що об'єднує росію, США та Україну. Її головне завдання — запобіганням конфліктам, моніторинг миру і спостереженням за виборами.

У квітні 2023 року рф вирішила призупинити сплату внесків до Парламентської асамблеї ОБСЄ за 2023 рік і перезарахувати за цей рік внесок, який росія сплатила у 2022 році.

У травні стало відомо, що в ОБСЄ шукають способи зберегти функціонування організації через позицію рф, яка відмовилася від співпраці, але може ветувати будь-яке рішення.


Джерело: Yle

Схожі новини