Передплата 2024 «Добра кухня»

Швейцарія дозволила продаж 25 танків Leopard 2 Німеччині

  • 25.05.2023, 17:45
  • 1 021

Уряд Швейцарії підтримав пропозицію комісії з безпекової політики Національної ради країни щодо виведення з експлуатації 25 танків німецького виробництва Leopard 2 для продажу виробнику — компанії Rheinmetall

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Комісія вирішила, що «використання 25 із 96 танків, списаних швейцарською армією, не планується», тож цю кількість можна вивести з експлуатації та продати, що не завадить армії задовольняти власні потреби.

Нині рішення має схвалити парламент країни.

Тим часом, є кілька умов погодження, одна з них — танки не повинні передати ​​Україні.

Як відомо, у лютому міністр оборони ФРН Борис Пісторіус та міністр економіки Роберт Габек закликали міністерку оборони Швейцарії Віолу Амхерд погодитися на придбання списаних танків швейцарської армії Leopard 2, посилаючись на необхідність заповнити запаси переданої Україні техніки.

Вони запевнили, що «не спорядять танки Україні, натомість техніка залишиться в Німеччині або у партнерів по НАТО чи ЄС, щоб перекрити власні потреби», — мовиться у відповіді уряду Швейцарії.

Наразі на озброєнні швейцарської армії є 134 танки Leopard 2, ще 96 танків перебувають на зберіганні. Раніше деякі європейські країни, зокрема Німеччина, прагнули передати Україні військову техніку та снаряди швейцарського виробництва, проте Берн відмовив, пославшись на закріплену в конституції країни політику нейтралітету.

У січні Німеччина погодилася постачати Україні Leopard 2, а також дозволила це робити іншим країнам. США пообіцяли передати Україні танки Abrams, Велика Британія — танки Challenger 2.

У травні стало відомо, що Швейцарія дозволила реекспорт зброї власного виробництва в інші країни, що уможливить передачу військової техніки в Україну.

У березні цього року президент Швейцарії Ален Берсет заявив, що його держава виступає проти експорту озброєння в Україну через власний нейтралітет.

У Швейцарії заборонено реекспорт швейцарської зброї до країн, що перебувають у стані війни. Втім, нейтралітет обговорюють ще з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Ця заява є відповіддю на звернення німців щодо дозволу придбати старі швейцарські танки Leopard.

Наразі Швейцарія показує меншу «гнучкість» у питанні військового нейтралітету: «Ці санкції абсолютно сумісні з нейтралітетом», — додав Берсет.

Також вона відмовлялася дозволити державам, які володіють зброєю швейцарського виробництва, реекспортувати її до України.

Наразі парламент розглядає кілька ініціатив, що спрямовані на послаблення правил реекспорту. Берсет зауважив, що швейцарський парламент «має багато можливостей для зміни законів».


Джерело: DW

Схожі новини