Передплата 2024 «Добра кухня»

Санкції проти росії мають втричі зменшити військову спроможнісь кремля: заява

  • 24.05.2023, 19:35
  • 587

Петро Порошенко, який мав кілька зустріч з керівництвом європейських інституцій в Брюсселі, заявив журналістам, що ефективність санкцій проти росії має бути такою, щоб, як мінімум, утричі зменшити її воєнну спроможність

Петро Порошенко. Фото із сайту Євросолідарності
Петро Порошенко. Фото із сайту Євросолідарності

Він також зазначив, що Єврокомісія має знайти шляхи розблокування українського експорту.

«Однією з головних тем і в Європарламенті, і в Єврокомісії, включно з віце-президентом Домбровскісом був торговельний режим і підтримка економіки України, розблокування експорту аграрної продукції», — повідомив Порошенко.

«Станом на зараз Угорщина ще не розблокувала свої кордони. Черги на кордонах стоять кілометрові. Інструменти Єврокомісії для того, щоб ринок Євросоюзу був відкритий для наших сільгоспвиробників і переробників, а це — дві третини українського експорту, — сьогодні потребують вивірених і мудрих рішень. Ми чекаємо 5 червня, коли буде продовження відповідних заходів, і, безумовно, бажаємо, щоб вибори в країнах-членах точно не впливали і не перешкоджали взаємозв'язку економік України і Європейського Союзу», — наголосив Порошенко.

За його словами, Єврокомісія приділяє окрему увагу питанням фінансової підтримки України. «Ви знаєте, що після нашої зустрічі віце-президент Домбровскіс оголосив про виділення 1,5 мільярда євро на фінансову підтримку України в рамках макрофінансової допомоги. Це має відбуватися кожного місяця для реалізації 18-мільярдної програми фінансової підтримки України з боку Євросоюзу. Але це не просто передача грошей. Це передача грошей з умовами. І ці умови є стимулом для реформ. Сьогодні це чітка грошова, фінансова мотивація України проводити реформи», — пояснив Порошенко.

«Це і захист реформи децентралізації, державних закупівель, корпоративного управління, реформи публічної влади, захист свободи слова, демократії і свободи. В цих напрямах, безумовно, дуже ефективні важелі координації з українським громадянським суспільством, парламентом, політичними силами і владою», — констатував п’ятий Президент.

Ще одна важлива позиція — це посилення санкцій проти росії, говорить Порошенко.

«Дуже важливі напрацювання, здійснені нашою командою щодо оцінки ефективності санкцій. Вони мають полягати лише в тому, наскільки ми перерізали росіянам можливість фінансувати війну. От ми зменшуємо обсяг фінансування експорту росії, зменшуємо позиції, які будуть давати росії можливість продовжувати війну, в три рази», — зазначив Петро Порошенко.

Схожі новини