Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні створили чат-бот про рак легень

  • 24.05.2023, 19:15
  • 634

В Україні запустили чат-бот «На повні груди», який допоможе отримати більше інформації про діагностику та лікування онкозахворювань легень

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Чат-бот створила громадська організація «Ліки-контроль» спільно із фахівцями організації OncoHub та за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Він складається із двох великих блоків інформації: рак легень та права пацієнтів з онкологією.

Відтак пацієнти можуть дізнатися про діагностику, стадії захворювання, схеми лікування, а також про препарати та медичні послуги, які надають за Програмою медичних гарантій. Вони безкоштовні для пацієнта.

Також у чат-боті є покроковий гід щодо діагностики та протоколи лікування дрібноклітинного та недрібноклітинного раку.

Як зазначив на презентації чат-бота торакальний хірург, онколог Національного інституту раку і мережі «Добробут» Юрій Кондрацький, рак легень — дуже агресивна, однак добре вивчена хвороба.

«Хвороба має величезну кількість опцій для лікування. Головне — вчасно виявити і пролікувати на початкових стадіях, коли йдеться про хірургічне втручання і менш травматичне лікування», — наголосив лікар.

Однак, на жаль, наразі в Україні немає скринінгових програм щодо раку легень, а симптоми ця хвороба має лише на пізніх стадіях.

Схожі новини