Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ключові рішення Парламентської асамблеї НАТО

  • 23.05.2023, 11:09
  • 491

Порошенко про резолюцію ПА НАТО: запрошення для України, засудження рашизму, статус міжнародних терористів для ПВК «Вагнер»

Петро Порошенко, який брав участь у Парламентській асамблеї НАТО, розповів журналістам про ключові рішення сесії. П’ятий Президент пояснив, що бюрократичні рішення ухвалюються в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, але політична складова напрацьовується у форматі Парламентської асамблеї.

«Дуже важливо, що нам сьогодні вдалося включити в резолюцію Асамблеї слово „запрошення“. І це можна інтерпретувати таким чином, що Парламентська асамблея НАТО звертається, щоб Україну запросили і запросили Зеленського для участі у Вільнюському саміті», — зазначив Порошенко.

«В світі не існує іншої безпекової гарантії, ніж членство України в НАТО. Тому мій меседж, моє повідомлення, яке я використовував у великій кількості двосторонніх зустрічей, було наступним: якщо ви багато років стверджували, що двері НАТО для України відкриті, то просте прохання — дайте нам зайти», — наголосив Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що в резолюцію включена ключова позиція — двері НАТО для України мають бути відкриті, в тому числі і тому, що в Конституції України записано майбутнє членство України в НАТО», — зауважив п’ятий президент. Він також зазначив, що рішення про зміни до Конституції щодо членства України в ЄС та НАТО були правильними і своєчасними.

«Ще одна позиція, яку вдалося зробити прямо під час пленарного засідання, — визнати ПВК „Вагнер“ терористичною організацією. Причому було підкреслено, що в першу чергу за їхні дії в Україні, але і в країнах Африки, і по всьому світу. „Вагнер“ має понести відповідальність, а також ті в російському керівництві, хто його прикривав», — пояснює Порошенко.

За його словами, ще одне важливе рішення — це визнання Ірану та Білорусі співучасниками агресії росії: «І це вже на рівні НАТО. Для нас ця позиція принципова».

Порошенко також зауважив, що фіксація в документі російської ідеології рашизму є вкрай важливою. «Парламентська асамблея НАТО майже одноголосно прийняла резолюцію, в якій міститься термін „рашизм“ як російська ідеологія, яку вони використовують проти України. Це і геноцид, це і вбивства. Це повна калька з Гітлера, з фашизму, з усіма наслідками», — резюмує Порошенко.

Схожі новини