Передплата 2024 ВЗ

Який вигляд має мобільний шиномонтаж для фронту

  • 19.05.2023, 08:15
  • 793

Порошенко разом з волонтерами ГО «Справа Громад» зробили першу шиномонтажну майстерню для фронту. Заміна коліс на передовій — це велика проблема, розповідають військові. Щоб знайти стаціонарну майстерню, часто доводиться везти техніку за багато кілометрів, та й коштують такі послуги недешево

Тож майстри «Справи Громад» взялися розробити пересувний шиномонтаж — і перша майстерня готова виїхати на фронт.

«Поряд з лінією фронту можна буде швидко поміняти колесо для техніки будь-якого розміру — передбачені верстати як для легкових, так і для вантажних машин. КрАЗи, Урали, ЗіЛи, Козаки, Кірпі, Вольфгаунди», — пише волонтер Юрій Бірюков і додає: «цей проєкт справив ефект бомби, що вибухнула — дзвінків від знайомих комбригів та замполітів уже понад півтора десятка».

«У нас була ідея, а чому б нам не привезти на фронт шиноремонтну майстерню. І ми знайшли команду дуже крутих хлопців, які здатні і розробляти проєктну документацію, і реалізувати це в життя. І от подивіться, яке диво з’явилося», — показує Порошенко.

У контейнері є багатофункціональний шиномонтажний верстат, який може «перевзувати» практично всі колеса для військової техніки. Є також балансувальний верстат, кран-балка для підйому коліс, а також всі аксесуари: пневматичні та гідравлічні домкрати, пневматичний гайковерт, необхідні головки та підставки. Тут є і ручний інструмент, і пневматичний, є механічні ключі для демонтажу і весь асортимент витратних матеріалів. Електрообладнання працює завдяки потужному генератору.

Коштує виробництво такого шиномонтажу близько мільйона гривень — половину зібрали волонтери, половину додав Фонд Порошенка.
«Контейнер повністю автономний. Ми привезли, поставили, „перевзули“ бригаду і поїхали далі. Тож термін для відновлення боєздатності фронтової техніки буде суттєво скорочений», — пояснює п’ятий президент.

«Цей проєкт — максимально специфічний, максимально логістичний і не створить кльові відео про дохлих окупантів. Але водії пікапів та бусів, позашляховиків та вантажівок скажуть „дякую, братка, виручив“ тому солдатові чи сержанту, який працюватиме в цьому шиномонтажному контейнері, десь не дуже далеко від лінії фронту. Скажуть, потиснуть руку і поспішать назад до фронту… спалювати окупантів чи тягати снаряди, підвозити продукти чи вивозити поранених», — пояснює Юрій Бірюков.

«Перед вами — перша ластівка. Але ми зі „Справою Громад“ мріємо налагодити серійне виробництво таких автомайстерень», — говорить Порошенко.

Схожі новини