Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Парку Франка відреставрували 200-літню ротонду

У Парку імені Івана Франка, що навпроти Львівського національного університету, відреставрували й освітили старовинну ротонду. 200-літня споруда є єдиною вцілілою альтанкою, яка збереглася у цьому парку. Востаннє її ремонтували 2010 року

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Ротонду в Парку Франка почали рестав­рувати у листопаді 2022-го. На це не витра­чали грошей з міського бюджету, ремонт оплатили меценати. На круглому даху ро­тонди встановили мідний шпиль заввиш­ки понад два метри. В альтанці вмонтували енергоощадне освітлення — встановили ві­сім нових світильників зі світлодіодними жа­рівками. Тепер купол ротонди у вечірній час підсвічується зсередини.

«Також відреставрували дах, карнизи, ко­лони та сходи. Майстри нічого не вигаду­вали — намагалися максимально відтвори­ти первинний вигляд пам’ятки, — повідомив директор департаменту містобудування Тарас Кубай. — Наступний етап робіт — об­лаштування території довкола ротонди».

Біля альтанки в Парку Франка планують зробити водовідведення, встановити лавки та освітлення, замінити бруківку. Роботи ма­ють розпочати у червні.

Схожі новини