Передплата 2024 «Добра кухня»

До Польщі доставили установки HIMARS (ФОТО)

  • 15.05.2023, 15:30
  • 558

Установки уже на військовому летовищі у варшавському аеропорту Окенце

Фото Міноборони Польщі
Фото Міноборони Польщі

«Перші американські пускові установки HIMARS вже в Польщі, вони надійдуть до 16-ї механізованої дивізії. Я також оптимістично налаштований щодо наступного контракту на ці пускові установки, я провів переговори з виробником і міністром оборони США», — заявив очільник Міноборони Польщі Маріуш Блащак.

«Ми маємо переговори про чергову угоду щодо HIMARS; Конгрес США схвалив продаж Польщі майже 500 пускових установок. Ці пускові установки будуть у Польщі якнайшвидше, і їх встановлять на шасі Jelcz. Ми хочемо, щоб спільне виробництво HIMARS, як пускових установок, так і ракет, відбувалося у Польщі у межах цього нового контракту, який зараз обговорюють. Це наша мета,» — додав він.

Міністр нагадав, що незабаром у Торуні створять «академію HIMARS», яка навчатиме солдатів експлуатації пускових установок, а також займатиметься логістикою та обслуговуванням цього обладнання.

«Ми знаємо, оскільки спостерігаємо за тим, що відбувається в Україні, що артилерія відіграє ключову роль, (…) тому ми докладаємо зусиль для збільшення її можливостей», — додав він.

У 2019 році Міноборони замовило 20 пускових установок — зокрема дві навчальні - реактивної артилерійської системи залпового вогню на колісному шасі M142 HIMARS та супутнє обладнання. Вартість контракту становить 414 млн доларів. Разом з пусковими установками польська сторона замовила бойові боєприпаси GMLRS з дальністю стрільби майже 70 км і ATACMS з дальністю стрільби до 300 км, а також навчальні боєприпаси (LCRRPR), командні машини і машини технічного захисту.

Угода також передбачає логістичну, навчальну та технічну підтримку.

Схожі новини