Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Померла відома звʼязкова трьох командирів УПА

  • 11.05.2023, 14:45
  • 788

10 травня померла зв’язкова трьох командирів УПА Катерина Щерба на псевдо «Олеся»

Катерина Щерба. Фото із мережі
Катерина Щерба. Фото із мережі

«Вчора (10 травня, — ред.) на 95-му році життя померла Катерина Щерба на псевдо „Олеся“. Вічна пам’ять людині, котра все життя присвятила Україні», — повідомив мер Львова Андрій Садовий.

Чин похорону діячки національно-визвольного руху розпочнеться завтра, 12 травня, о 13:00, в капличці на вулиці Пекарська, 52. Катерину Щербу поховають на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря.

Як відомо, Катерина Щерба народилася у селі Виспа Івано-Франківської області. Її мати була активісткою «Союзу українок», а батько — постійним головою місцевої філії товариства «Просвіта»

Протягом 1943−1945 років жінка була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича, командира 13 воєнної округи УПА «Лисоня» Омеляна Польового та курінного сотні окремого призначення «Сіроманці» Дмитра Карпенка. У будинку батька Катерина Щерба допомагала лікувати хворих та поранених повстанців. Для цього пройшла курси медсестер.

Одного разу Катерину Щербу мало не арештували. Уникнути цього їй допомогли люди. Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Закінчила Львівський університет. Спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелась на українську.

Після війни Катерина Щерба розпочала вчительську кар'єру. Викладала українську мову та літературу в Львові. Коли Україна здобула незалежність, стала однією з перших членкинь «Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби».

Схожі новини