Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Трускавецькі лікарі приїхали у Доброгостів

Доброгостів — одне із семи сіл, які увійшли до складу Трускавецької ОТГ

Близько трьох тис. осіб, значна частина з яких пенсіонери, проживають тут. У селі функціонує медична амбулаторія. Це, звісно ж, добре. Але амбулаторія — не лікарня. Аби пройти належне медичне обстеження, потрібно їхати до Трускавця.

У лікарні міста-курорту, де вистачає як гарних спеціалістів, так і сучасного медичного обладнання, не раз призначали спеціальні дні для того, щоб якомога більше жителів віддалених сіл могли пройти комплексний медичний огляд. Хтось на ці акції відгукувався, приїжджав на обстеження. Загалом же, як показало життя, не раз траплялися дні, коли з сіл, аби пройти профілактичне обстеження, до лікарні не приїжджав ніхто. Якщо ж до вузькопрофільного спеціаліста хтось і «просився», то вже тоді, коли боліло, ставало зрозуміло, що без медичної допомоги не обійтись.

Але ж це неправильно, так не повинно бути. Виявлену на ранній стадії хворобу набагато легше вилікувати, ніж занедбану. Для цього щонайменше слід регулярно здавати аналізи, тримати на постійному контролі бодай рівень цукру та поганого холестерину у власній крові. Пересвідчившись, як у відомій поговірці, що Магомет до гори не йде, у Трускавці подбали про поїздку «гори» до «Магомета»…

До Доброгостова завітала мобільна медична бригада на чолі з завідувачкою відділення первинної медичної допомоги КНП «Трускавецька міська лікарня» Надією Рибак. Цілий день присвятили медики прийому та обстеженню жителів села.

Спільно з медичними сестрами та завідувачкою амбулаторії Маргаритою Олексів, як інформує пресслужба Трускавецької міськради, обстежили близько півтори сотні пацієнтів, більшість з яких — люди поважного віку. Як виявилось, приїзд мобільної бригади був на часі: у багатьох із тих, хто зголосився для проходження обстеження, констатували загострення хронічних хвороб. Тим, хто потребує медикаментозної підтримки, призначили лікування. Зробили це вузькопрофільні спеціалісти.

До Доброгостова разом із Надією Рибак приїхали пульмонолог, гінеколог та кардіолог. Декому з прибулих на огляд зробили кардіограму. В одного з пацієнтів запідозрили інфаркт міокарда. Напередодні житель села, почуваючи себе недобре, викликав «швидку». На виклик медична допомога прибула швидко. Але підстав для госпіталізації тоді медичні працівники не побачили. Минуло трішки часу, і його стан погіршився. Не відкладаючи справу до довгої шухляди, хворого відразу ж скерували до кардіологічного відділення КНП «Дрогобицька міська лікарня № 1», яка в регіоні має статус кластерної медустанови. Про дрогобицьких кардіологів добре відгукуються, пацієнт пройде тут курс стаціонарного лікування.

Жителям Доброгостова, як зазначив у розмові з нами староста села Василь Ірод, дуже сподобалась ініціатива Трускавецької лікарні. Зручно, бо нікуди їхати не потрібно, лікарі самі приїжджають до села. Далеко не кожен із сільських пенсіонерів може собі сьогодні дозволити такі, здавалося б, необтяжливі поїздки, як недалека дорога з Доброгостова до Трускавця, аби пройти обстеження в лікарні адміністративного центру. Хтось не може це зробити за станом здоров’я, а хтось через таку прикрість, як маленька пенсія. Проїзд в один бік на маршрутці до міста-курорту коштує 25 грн. Ще дорожче обходиться поїздка до кластерної лікарні у Дрогобичі - 45 грн в один бік. У Трускавці це розуміють.

Наступний виїзд мобільної медичної лікарні відбудеться 18 травня. Профілактичні огляди відбудуться у селі Модричі.

Схожі новини