Передплата 2024 ВЗ

Британія може надати Україні ракети дальнього радіусу дії, — ЗМІ

  • 09.05.2023, 15:15
  • 540

Велика Британія, ймовірно, готова відправити Україні ракети дальнього радіусу дії, в яких адміністрація президента США довго відмовляла

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Так, медіа проаналізували оголошення про закупівлі озброєння Міжнародним фондом підтримки України (IFU), заснованим країнами Північної Європи, і в якому провідну роль має Лондон.

У повідомленні про закупівлі Міноборони Великої Британії попросило «висловити зацікавленість» у наданні ударних можливостей із дальністю до 300 кілометрів. Там пропонували отримати відповіді протягом трьох днів.

За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, терміни або кількість розглянутої зброї, остаточного рішення ухвалено не було. Однак повідомлення є суттєвим кроком на шляху до того, щоб Велика Британія сама постачала такі боєприпаси, а запитувані характеристики і можливості близько відповідають крилатим ракетам Storm Shadow, що запускають з повітря.

Ракети Storm Shadows можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і досягати російської території.

Україна вже давно просить західні країни надати їй ракети більшої дальності, стверджуючи, що така зброя може змінити перебіг війни, давши змогу її військам вразити російські командні центри, лінії постачання, склади боєприпасів і палива в глибині Криму і на контрольованій рф території на сході України.

Штати раніше надали багатозарядні високоточні ракетні системи, включно з високомобільною артилерійською ракетною системою, або HIMARS, але тільки з боєприпасами, радіус дії яких обмежений приблизно 70 км.

HIMARS також має можливість запускати армійську тактичну ракетну систему (ATACMS) — боєприпас із дальністю стрільби, що дорівнює 300 км у Storm Shadow. Однак адміністрація Байдена непохитно відхиляє прохання України про надання цієї зброї, а представники Пентагону, крім побоювань ескалації конфлікту, посилаються на брак запасів в американських арсеналах.

Схожі новини