Передплата 2024 «Добра кухня»

Дрогобицький солевиварювальний завод хоче приватизувати підприємство з Тернополя

Про деталі інвестиційного плану розповів для «ВЗ» директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда

Найстарішу в Україні солеварню, де збережено унікальний старовинний спосіб видобутку солі, що у Дрогобичі, хоче приватизувати інвестор з Тернополя. Це компанія «Рідний дім», що працює в сфері агропромислового комплексу. Інвестора цікавить свердловина заводу та видобуток солі. На приватизації Дрогобицького солевиварювального заводу наполягає Фонд державного майна України, оскільки солеварня — у державній власності. Наступного тижня посадовці Львівської ОВА зустрінуться з новопризначеним керівником регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях Миколою Іщуком, щоб поговорити про приватизацію: потрібна вона заводу чи ні.

Про це розповів у коментарі для «ВЗ» директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда.

Нагадаємо, проти віддачі заводу у приватні руки виступив міський голова Дрогобича Тарас Кучма. І для цього навіть готовий змінити форму власності солеварні, з державної - в комунальну.

«Ми не вперше дискутуємо про майбутнє Дрогобицького солевиварювального заводу. На моїй пам‘яті - вп‘яте, — відзначає Степан Куйбіда. — Як виглядає ситуація зараз? Солеварня — державне підприємство, яке фінансово успішно працює (у Фонді так не вважають. — Авт.). Але підприємство не забезпечує необхідні об'єми солі для Львівщини. Немає великих об'ємів виробництва. Об'єкт має кілька функцій — виробництво солі, збереження історичної автентичності (метод випарювання на дерев’яному обладнанні), а також це підприємство-музей. І приватизація заводу, і переведення в комунальну власність цілком можливі з юридичного аспекту. Коли це буде наразі не можу сказати. Політика Фонду — приватизація солеварні».

За словами чиновника Львівської ОВА, тернопільський інвестор готовий розвивати солеварню і у видобутку солі, і в туризмі, як це і зараз є. «Остаточного рішення, що інвестор зайде у Дрогобич немає, наразі знайомимо його з особливостями об'єкта», — підсумував Степан Куйбіда.

Схожі новини