Передплата 2024 «Добра кухня»

Ніколи нічого не болить: 109-річний чоловік розповів секрет довголіття

  • 01.05.2023, 17:30
  • 3 443

109-річний американець Вінсент Дрансфілд щодня мандрує містом машиною, роблячи буденні справи. Він сам мешкає у власному будинку в Літл-Фоллз, штат Нью-Джерсі, з 1945 року

Вінсент Дрансфілд. Фото USA Today
Вінсент Дрансфілд. Фото USA Today

«Мені дуже, дуже, дуже пощастило в моєму житті. Я почуваюся ідеально», — запевняє чоловік.

«У нього не болить спина. Він не відчуває тих щоденних болів, які відчуваю я, у свої 48. У нього не болить голова, нічого подібного. Це божевілля», — розповіла Еріка Ліста, онука Дрансфілда.

Випадки, коли люди живуть 100 років і більше, вже не є рідкісним явищем, але це унікально для чоловіків, які живуть так довго. Згідно із дослідженням серед столітніх мешканців Нової Англії, яке здійснив Бостонський університет, 85% становлять жінки та 15% чоловіки. Причини незрозумілі.

Дрансфілд, який народився 28 березня 1914 року, не тільки насолоджується довголіттям, але й здоровим духом і тілом. Він каже, що ніколи не мав серйозних захворювань.

Він має одну дитину, трьох онуків і семеро правнуків. Його дружина, з якою він прожив 54 роки, померла 1992 року.

Багато членів його родини нещодавно зібралися в його будинку, щоб відсвяткувати його 109-й день народження з піцою та його улюбленим морквяним тортом.

Тому чоловік радить займатися улюбленою справою.

Дрансфілд понад 80 років був членом місцевої волонтерської пожежної частини та деякий час був начальником.

На запитання, що принесло йому щастя і підтримувало його в житті, він відповідає: «Пожежна служба. Я зустрів так багато друзів».

Щодо професійного життя Дрансфілда, то він працював 60 років — більшість із них менеджером з автозапчастин — перш ніж піти на пенсію в кінці 70-х років.

«Я все ще хотів працювати, але моя дружина сказала, що тобі час звільнятися», — згадує він.

Він також вважає, що молоко корисне для організму.

Дрансфілд покинув школу після 8 класу і пішов працювати на молочну ферму у 15 років, щоб прогодувати сім'ю. Він пив молоко стільки, скільки хотів, що, за його словами, дало йому здоровий імпульс, особливо — під час Великої депресії в 1930-х роках.

«Я пив молоко і добре їв, тому що працював на фермі. І я часто думками повертаюся назад і думаю, що вони дали мені хороший старт у житті та для кісток у моєму тілі», — наголосив Дрансфілд.

Молоко все ще відіграє важливу роль у його житті: столітній чоловік п'є молочну смакову та харчову добавку щодня після сніданку.

Дрансфілд не підіймав важке і не займався в тренажерному залі, але він продовжував рухатися протягом усього життя.

«Мені був 21 рік, коли я приєднався до пожежної частини, і це вправа, яку я виконував щодня — відповідав на пожежну тривогу в Літл-Фоллз. Я був активним і вибігав, коли спрацьовував будильник, протягом 40 років. Потім протягом наступних 40 років я продовжував, коли мені цього хотілося», — додав він.

Столітній чоловік любить італійську їжу, гамбургери, салати, молочний шоколад та інші солодощі. Він випиває чашку кави щодня, інколи п'є пиво.

У 109 років Дрансфілд все ще готує сам, хоча це зазвичай означає розігрівання супу на плиті або розігрівання готових страв у мікрохвильовці.

Дрансфілд почав курити, коли йому було 50 років, після того, як товариш запропонував йому сигарету, і вона йому сподобалася.

«Одного разу він сказав мені, що збирається просто кинути курити, — згадує Ліста. — Він викинув сигарети, і все. Він просто більше ніколи не палив».

Дрансфілд вважає себе оптимістом. Він також має чудове почуття гумору і любить знати імена всіх у місті, каже його онука.

«У нього завжди був такий позитивний піднесений настрій, навіть коли моя бабуся померла. Він жив заради неї, але був твердо налаштований жити далі», — зазначила Ліста.

Схожі новини