Передплата 2024 «Добра кухня»

Затриманий палій дверей церкви — під вартою

За умисне пошкодження майна святині 31-річному закарпатцю загрожує до 10 років за ґратами

Фото: Євген Бойко
Фото: Євген Бойко

31-річний житель Закарпатської області, що підпалив двері храму Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові, перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Про мотиви злочину, вчиненого вдосвіта у Страсну п’ятницю, його допитують слідчі.

Майже 22 роки тому саме біля цієї церкви тодішній Папа Римський Іван Павло ІІ зустрі­чався з українською молоддю. Тоді на площі перед храмом зі­бралося близько 400 тисяч лю­дей.

Як розповіла «ВЗ» речни­ця ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Доброволь­ська, за фактом підпалу две­рей церкви відкрили криміналь­не провадження за ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошко­дження майна) Кримінального кодексу України. Якщо суд до­веде вину затриманого, йому «світить» до 10 років позбавлен­ня волі.

В. о. директора управління гуманітарної політики Львів­ської міськради Євген Бой­ко повідомив «ВЗ», що в день підпалу правоохоронці зна­йшли біля дверей храму ста­рий зв’язаний одяг. Підпаленим одягом кидали у двері храму…

Міський голова Львова Ан­дрій Садовий не виключає, що підпал дверей храму на Сихові - відповідь на ліквідацію у Львові двох церков московського па­тріархату. Напередодні Вели­кодня частина вірян перейшла до лав ПЦУ. «Про що говорить спроба підпалу храму на Сихо­ві? Це останні конвульсії „рус­ского міра“ у Львові», — конста­тував пан Садовий.

Схожі новини