Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Церкву опечатали. Але Богослужіння відбулись…

Ще торік на одній із сесій Бориславської міськради, яка відбулась у травні, було прийнято рішення про заборону з 1 червня 2022 року функціонування на території ОТГ парафії Покрови Пресвятої Богородиці, яка підпорядкована московському патріархату

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Зустрічі та розмови, які тоді відбулися з настоятелем храму, який рішуче засудив позицію свого духовного патрона, патріарха кирила, дали надію на те, що згадувані парафіяни у недалекому майбутньому офіційно вийдуть з-під підпорядкування москви.

Майже рік минув з того дня, а парафія Покрови Пресвятої Богородиці надалі перебуває під впливом московської церкви. Звісно, що це турбує жителів міста. Вони не хочуть миритись із тим, щоб у час війни з рашистами на території громади функціонував ідеологічний підрозділ ворога. Саме так сьогодні в Україні кваліфікується статус УПЦ мп, до якої належить згадувана вже парафія Покрови Пресвятої Богородиці. На відміну від, наприклад, нечисленних парафій московської церкви, які функціонують у сусідніх з Бориславом Дрогобичі та Трускавці.

До складу парафії Покрови Пресвятої Богородиці, входить, як нам сказали у Бориславській міськраді, близько 300 вірян. Це дуже багато. Важко пояснити, на чому тримається ледве не фанатична вірність цих людей ворожому патріархату, але говорити з ними, серед яких є й патріоти України, дуже важко. Рано чи пізно, особливо тоді, коли маєш справу із тими, хто сповідує цінності мц, терпець уривається. У Бориславі це сталося, як повідомлялося раніше, 8 квітня, на другий день після того, як громада міста попрощалась із ще одним нашим захисником — героєм, двадцятилітнім Андрієм Вакаренком. Лише пів року тому одружився, а хлопця вже немає.

Прикро та боляче! Скільки ще має загинути українців, яких ще злочинів має вчинити осатанілий ворог на нашій землі, аби віряни мц усвідомили, що перебувати у «сполученні» з кирилом означає колаборувати з режимом путіна — не менше. У Бориславі, де упродовж останнього часу поховано немало жителів ОТГ, які ціною власного життя боронять нас від сусіда-злочинця, вирішили, що настав час припинити на території міста діяльність всього того, що грає на руку росії. Ще вчора у першій половині дня до храму Покрови Пресвятої Богородиці завітали міський голова Борислава Ігор Яворський разом із депутатами, представниками духовенства та військовослужбовців і багатьма іншими жителями міста для того, щоб у черговий раз спробувати переконати парафіян порвати з мп, перейти у лоно ПЦУ. Того ж дня було скликано позачергову сесію Бориславської міськради. Депутати проголосували за те, щоб, як інформує пресслужба ОТГ, до моменту вирішення спору по суті, церковне приміщення, яке належить до комунальної власності міста, опечатати. Богослужіння в храмі за буцімто досягнутою домовленістю між представниками ПЦУ та УПЦ мп проводитимуться почергово.

… І ось минув день, настала Вербна неділя. Сьогодні із самого ранку довкола церкви Покрови Пресвятої Богородиці, яка ще у 1929 році була побудована за кошти місцевих жителів та власників копалень, і, звісно ж, не була призначена для того, аби в ній «господарював» мп, зібрались віряни УПЦ мп. Ніхто до церковного приміщення не вламався. Це не може не радувати. Опечатані двері церкви залишились недоторканими.

Богослужіння відбулося надворі. Впало в очі те, що багато людей, які приїхали до церкви на автівках, як стверджують жителі мікрорайону Мражниця, де функціонує парафія Покрови Пресвятої Богородиці, були не з Борислава. Дякувати Богові, все обійшлося. До провокацій не дійшло. Так само спокійно відбулось і післяобіднє Богослужіння. Цього разу до церкви прийшли віряни ПЦУ. Як виявилося, на Мражниці їх дуже багато. Цей мікрорайон — точно не територія мп.

Схожі новини