Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ця книга — результат багатогодинної праці в читальних залах наукової бібліотеки Франкового вузу»

У місті Лева презентували фундаментальну працю Богдана Тихолоза «Франко як текст: досліди і досвіди»

Фото автора
Фото автора

Нове дослідження життя і творчості Івана Франка за словами автора Богдана Тихолоза мало побачити світ в січні минулого 2022 року, але…

«Ця книга є результатом багатогодинної праці в читальних залах наукової бібліотеки Франкового вузу, — сказав під час презентації Богдан Тихолоз. — Моє знайомство з творчістю Франка починалося, як і у всіх, з його казок — з „Лиса Микити“, з „Коли ще звірі говорили“, з „Абу-Касимових капців“… Потім була шкільна програма, а потім раптом я відкрив для себе Франка-філософа і він мене вразив. Вразив умінням просто говорити про складні й важливі речі: поступ, історія, національна ідея, людяність, культура… Як можна говорити і мислити так ясно, прозоро і чесно? Франко мав багато обдарувань і здібностей, одне з яких — дар просто і чесно говорити про складні речі, говорити про речі, про які говорити не зручно. У його текстах (а ми говоримо про Франка як текст) немає пози, немає бажання вивищитися, продемонструвати свою гіперінтелектуальність і освіченість, превалювати над читачем, тиснути на нього авторитетом. Він дидактичний, але це дидактичність батька, який говорить зі своїми дітьми. І саме такий Франко мені цікавий. Ця книжка увібрала в себе багато різних текстів і має 1000 сторінок. Це спроба розповісти історію Франкового життя, Франкової філософії, Франкового впливу на своїх сучасників, Франкових мандрів, Франкових текстів., особливо текстів — поетичних, прозових, драматичних, зрештою, історія Франка як тексту».

В обговоренні нової книжки Богдана Тихолоза під час презентації взяли участь Михайло Гнатюк, Микола Жулинський (по відеозв'язку), Ярослава Мельник, Дмитро Ільницький, який є автором післямови. Модерував зустріч Василь Кметь.

Як вказано в анотації книжки «Франко як текст…», ця робота — підсумок багаторічних студій Богдана Тихолоза над різними проблемами життя і творчості Івана Франка. Вона вміщає в себе понад сотню різножанрових текстів (статей, рецензій, оглядів, полемічних виступів, інтерв'ю тощо), написаних та опублікованих за останні 25 років (1996−2021). Видання адресоване не лише франкознавцям-філологам, а й гуманітаріям суміжних галузей та широкому колу зацікавлених читачів.

Схожі новини