Передплата 2024 ВЗ

В Австралії заборонили TikTok, а у Британії соцмережу оштрафували

  • 04.04.2023, 17:15
  • 705

Уряд Австралії заборонив державним службовцям використовувати китайський застосунок TikTok

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Тим часом у Великій Британії TikTok оштрафували на 15,9 мільйона доларів за порушення закону про захист даних, зокрема — використання персональних даних дітей до 13 років без згоди батьків.

В Офісі уповноваженого з питань інформації (ICO) підрахували, що TikTok дозволив 1,4 мільйона британських дітей до 13 років використовувати свою платформу у 2020 році, попри те, що 13 років — мінімальний вік для створення облікового запису в додатку.

Витік даних стався з травня 2018 року по липень 2020 року.

«Існують закони, які забезпечують таку ж безпеку наших дітей у цифровому світі, як і у фізичному. TikTok не дотримувався цих законів», — заявив уповноважений з питань інформації Великобританії Джон Едвардс.

Дані могли використати для відстеження дітей, а також потенційно демонстрували їм шкідливий або невідповідний контент.

Представник TikTok у коментарі зазначив, що компанія не погоджується з рішенням ICO, але задоволена, що штраф зменшили. Сума могла становити 27 мільйонів фунтів стерлінгів.

«Ми інвестуємо значні кошти, аби не допустити до платформи дітей, молодших за 13 років, і наша команда безпеки, що складається з 40 000 осіб, цілодобово працює, щоб забезпечити безпеку платформи для нашої спільноти», — наголосив представник TikTok.

Також, як зазначили у ЗМІ, Австралія стала останньою країною-союзницею США, яка заборонила китайський додаток TikTok. Ця заборона спричинена зростанням занепокоєння, що уряд Китаю може використовувати застосунок, що належить компанії ByteDance, для збору даних користувачів та для популяризації своєї політичної програми.

Генеральний прокурор Австралії Марк Дрейфус повідомив, що заборона набуде чинності, щойно це стане можливо. Він зауважив, що винятки можливі лише у кожному окремому випадку та за умови дотримання відповідних заходів безпеки.

Водночас у TikTok заявили, що вкрай розчаровані рішенням уряду Австралії, і назвали цей крок таким, що «зумовлений політикою, а не фактами».

«Немає жодних доказів того, що TikTok будь-яким чином загрожує безпеці австралійців, і до нього не слід ставитися інакше, ніж до інших платформ соціальних медіа», — заявив генеральний менеджер TikTok в Австралії та Новій Зеландії Лі Хантер.

Відтак усі учасники розвідувального альянсу Five Eyes, який складається з Австралії, Канади, Сполучених Штатів, Великої Британії та Нової Зеландії, заборонили додаток на державних пристроях. Зокрема, Франція, Бельгія та Єврокомісія також оголосили про такі заборони.

Схожі новини