Передплата 2024 «Добрий господар»

«Наш дядя Гриша звик турбуватися про всіх інших, а на себе не вистачало часу»

  • 24.03.2023, 11:37
  • 1 015

Волонтери допомогли з лікуванням відомому дяді Гриші з Херсону

Григорій Янченко. Фото "ЄС"
Григорій Янченко. Фото "ЄС"

У Запоріжжі у волонтерському центрі «Солдатський привал» мешкає відомий на всю Україну волонтер з Херсону Григорій Янченко, більш відомий як дядя Гриша. Григорій Янченко волонтерить з 2014 року, а коли росіяни окупували його рідний Херсон — чоловік на інвалідному візку став символом спротиву херсонців. На допомогу українській армії за вісім років він зібрав мільйони гривень.

Дядя Гриша під час російської окупації міста щоденно виїжджав у середмістя, щоб збирати пожертви. Він вмикав через гучномовець гімн України та українські патріотичні пісні і так висловлював свій протест загарбникам. Херсонці підтримували його та долучалися до збору коштів на допомогу Збройним Силам України.

«Людям, які слухали ці пісні, це піднімало настрій і дух. І вони вірили в те, що прийде українська армія і звільнить Херсон від окупантів. І не тільки Херсон, а й всю Україну», — згадує Григорій Янченко.

Окупанти почали погрожувати мужньому активісту, і за деякий час за допомогою волонтерів він виїхав у Запоріжжя.

«В основному погрожували місцеві колаборанти. Орки не так мене турбували, як місцеві колаборанти. Тому що вони знали мене і могли оркам вказати на мене, щоб мене арештували чи забрали в підвал. Кожного дня виїжджав як на мінне поле. Зранку — все в порядку, а повернешся чи не повернешся ти не знаєш», — згадує волонтер ті дні.

Нещодавно йому знадобилась медична допомога, яку допомогли організувати волонтери «Європейської Солідарності», депутати Запорізької міської ради Микола Бєлий та Галина Гончаренко.

«Сьогодні наш дядя Гриша — Григорій Янченко, отримав допомогу від Клініки Святого Миколая. Завжди всім допомагає він, але добро повертається. Ми звернулися за допомогою до керівництва та лікарів КСМ, і вони миттєво запропонували для українського героя-волонтера безкоштовну операцію», — розповіла Галина Гончаренко.

«Не хвилюйтесь, нічого серйозного та катастрофічного. Але потреба в тому була, бо наш дядя Гриша звик турбуватися про всіх інших, а на себе ніколи не вистачало часу. Бажаємо пану Григорію скорішого одужання», — зазначила вона.

Схожі новини