Передплата 2024 ВЗ

росії не вдається організувати постачання зброї в Індію через війну з Україною

  • 23.03.2023, 19:30
  • 588

Військово-повітряні сили Індії заявили, що через війну в Україні рф не може постачати життєво важливі оборонні товари, які вона зобов’язалася надати індійським військовим

володимир путін і прем'єр Індії Нарендра Моді. Фото із мережі
володимир путін і прем'єр Індії Нарендра Моді. Фото із мережі

Заяву ВПС Індії оприлюднили для парламентського комітету, який опублікував її на своєму сайті 21 березня.

Представник військово-повітряних сил Індії повідомив комітету, що Росія запланувала «велику поставку» цього року, яка не відбудеться.

Тим часом речник посольства Росії в Нью-Делі сказав, що «не володіє інформацією, яка могла б підтвердити заявлене».

Цю інформацію також відмовились коментувати у «Рособоронекспорті».

У звіті не йдеться про конкретні постачання.

Найбільшимпоточним постачанням з рф в Індію є зенітно-ракетні комплекси С-400 «Тріумф», які Індія купила у 2018 році за 5,4 мільярда доларів. Три з цих систем вже надали і ще дві очікують.

ВПС Індії також залежать від росії у постачанні запчастин для винищувачів Су-30МКІ і МіГ-29, які є основою військово-повітряних сил.

Парламентську комісію Індії також поінформували, що російсько-українська війна настільки вплинула на її постачання, що вона зменшила прогнозовані капітальні витрати на модернізацію військової техніки та обладнання майже на третину.

Військово-повітряні сили спрогнозували капітальні витрати в розмірі 853 мільярдів рупій (10,38 мільярда доларів) на 2022−2023 фінансові роки та зменшили їх до 588 мільярдів рупій (7,15 мільярда доларів) у національному бюджеті.

рф, а до неї СРСР, протягом десятиліть була основним джерелом озброєнь і оборонного обладнання для Індії.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, на росію припадає 8,5 мільярда доларів з 18,3 мільярда доларів, які Індія витратила на імпорт озброєнь з 2017 року.

Схожі новини