Передплата 2024 ВЗ

«Українські солдати вражають і дуже швидко навчаються»: ЗСУ завершують навчання на системах Patriot

  • 22.03.2023, 11:45
  • 908

Як відомо, 65 українських військових взяли участь в інтенсивних тренуваннях із системою ППО Patriot, що відбулися у Форт-Сілл, штат Оклахома

Система ППО Patriot. Фото CNN
Система ППО Patriot. Фото CNN

Як розповіли американські військові, українці досягли успіхів: вони так швидко вивчили основи системи Patriot, що їм надали додаткову, інтенсивну підготовку, не так доступну їхнім американським колегам, які мали такий курс.

«Українські солдати вражають і дуже швидко навчаються завдяки своїм знанням у галузі протиповітряної оборони та досвіду у зоні бойових дій», — наголосив бригадний генерал Шейн Морган.

Систему Patriot планують розгорнути в Україні найближчими тижнями — набагато раніше, ніж планували, — що надасть країні додатковий захист від російських ракет, який був запрошений із самого початку війни трохи більше року тому.

Також у США заявили, що танки Abrams розгорнуть швидше, ніж очікували.

У ЗМІ додають, що двох систем Patriot, які прямують до України — одну надали США, іншу — спільно Німеччина та Нідерланди, буде недостатньо для захисту цілих українських міст від комплексних російських ракетних ударів.

«Patriot не зможе захистити все місто, наприклад — Київ», — зауважив один із посадовців Міноборони.

Та це буде краще за системи ППО, які зараз використовують українці, які не можуть захистити від атак російських балістичних ракет.

Відтак у межах навчань у США українські чоловіки та жінки від 19 до 67 років тренувалися з 7 ранку до 6 вечора шість днів на тиждень протягом 10 тижнів. Більшість з них були кваліфікованими інженерами до війни, а деякі мають кілька ступенів. На навчання їх рекомендували українські воєначальники.

«Я думаю, що тільки завдяки їхньому бойовому досвіду вдома вони змогли дуже легко опанувати речі - найкраще, що я бачив досі, а я тренував безліч країн», — зауважив один з американських тренерів CNN.

Наголосивши, наскільки досвідченими були українці у протиповітряній обороні, коли вони прибули до Форт-Сілл, посадовець міністерства оборони США сказав, що командир українського батальйону вже кілька разів збивав російські ракети під час війни.

«Для мене було великою честю зустрітися з цими воїнами, — зазначив представник Форт-Сілл. — Їхні історії були жахливі і дивовижні одночасно. І я думаю, що ми навчилися в них настільки ж, наскільки навчили їх».


Джерело: CNN

Схожі новини