Передплата 2024 ВЗ

За продаж черемші - штраф від 1700 до 3650 гривень

За пучок «червонокнижної» рослини на ринках правлять 20 гривень

Фото з архіву “ВЗ”
Фото з архіву “ВЗ”

У місті стартують рейди представників екологічної інспекції та лісівників. Перевірятимуть ринки, чи не продають там черемшу, яку занесено до «Червоної книги України»?

«Оскільки черемша — рослина „червонокнижна“, то за її продаж загрожує штраф — від 1700 до 3650 гривень. Якщо людину затримали в лісі, коли вона зривала черемшу, штраф від 510 до 850 грн, плюс додатково 62 гривні за кожну цибулину — як відшкодування збитків», — розповів начальник відділу державного екологічного нагляду Держекоінспекції у Львівській області Богдан Катюбін.

У Львівській ОВА кажуть: вирощування черемші у домашніх умовах не дає права продавати її на ринках чи «з рук». Торгівля, а також інші форми комерційного використання «червонокнижних» видів заборонені - згідно зі статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».

Тим часом на міських ринках черемшу наразі продають, але, порівняно з попередніми роками, цієї зелені відчутно поменшало. За пучок черемші просять 20−25 гривень. Деякі продавці, з якими спілкувалася журналістка «ВЗ», про заборону продавати черемшу не чули. Принаймні так вони кажуть…

Окрім черемші, заборонено зривати й продавати «червонокнижні» первоцвіти — шафран Гейфеля (крокус), рябчик шаховий, підсніжники, горицвіти тощо.

Схожі новини