Передплата 2024 «Добра кухня»

Майже як площа Лондона: в Антарктиді відколовся айсберг (ВІДЕО)

  • 15.03.2023, 20:30
  • 1 126

Британські полярники показали великий айсберг, який 22 січня 2023 року відколовся від антарктичного шельфового льодовика Бранта

British Antarctic Survey
British Antarctic Survey

Про це передає Science Alert, покликаючись на відео Британської антарктичної служби (BAS).

Площа айсберга — 1 550 км². Тим часом площа Лондона — 1 572 км².

Динамічні аерофотознімання показали, наскільки масивною є крижана брила, порівнявши її з «нескінченним простирадлом». Втім те, що видно, — лише частина айсберга — решта простягається на сотні метрів під водою.

Айсберг відколовся від льодовика через десятки років після появи перших тріщин. Згодом велика тріщина під назвою «Провалля-1» простяглася через увесь льодовик.

За даними полярників, А81 — другий великий айсберг, який відколовся у цьому регіоні за останні два роки. Попри те, що відкол айсберга є природним процесом, він може спричинити хаос у довкіллі.

«Айсберг такого розміру матиме великий вплив на океанські екосистеми, які підтримують багате розмаїття морської дикої природи у цьому антарктичному регіоні. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним», — пояснив еколог Джерант Тарлінг з BAS.

Додамо, що танення айсберга вивільнить багато поживних речовин, які можуть сприяти росту мікроскопічних рослин. Йдеться про фітопланктон, яким харчуються безліч видів.

Водночас через його танення в океан потрапляє занадто багато прісної води, що зменшить її придатність для життя фітопланктону і зоопланктону. Це впливатиме на рибу, птахів, тюленів і китів.

Схожі новини