Передплата 2024 «Добра кухня»

«Щороку в Україні вирощують 60 тисяч тонн волоського горіха!»

Кілограм коштує лише 150 гривень, мигдаль та фундук — 2,5 євро

Горіхи. Фото ілюстративне з сайту pexels
Горіхи. Фото ілюстративне з сайту pexels

В Україні активізувалося вирощування волоських горіхів в промислових масштабах. У лідерах — північні області країни. Там є сади площею 5−8 га (переважно у Рівенській області). Значно менші площі горіхів вирощують у садах Львівської області. Горіхові плантації зосереджені на сімейних паях. Щороку в Україні вирощують 60 тисяч тонн волоського горіха і це топові позиції у Європі. Попереду за масштабами урожаю — Китай з виробництвом у 320 тисяч тонн у рік, США — 250 тисяч тонн, Іран — 140 тисяч тонн, Туреччина — 130 тисяч тонн.

Про це повідомив під час конференції у Львові «Плодоовочевий рух України-2023» представник громадської організації «Зелені ініціативи Рівного», професор Петро Скрипчук.

Петро Скрипчук. Фото автора
Петро Скрипчук. Фото автора

«Україна експортує волоський горіх переважно у країни середньої Азії»

До війни, каже пан Петро, українські аграрії, які вирощують волоський горіх, співпрацювали по грантових проєктах щодо вирощування цього горіха з білорусами. Тепер активно співпрацюють з аграріями з країн ЄС.

Україна експортує волоський горіх у країни середньої Азії, а також деякі країни ЄС.

Прибутки від цього виду бізнесу — через сім-вісім років. «Горіх використовують для виготовлення цукерок, олії і навіть горіхового вина, — розповідає Петро Скрипчук. — Кілограм волоського горіха коштує 150 гривень».

Мигдаль та фундук — 2,5 євро за кілограм

Не волоським горіхом єдиним. По всій Україні аграрії вирощують фундук, а мигдаль — лише у Рівенській області. Невдовзі мигдаль посадять і у Львівській області. Площі фундука доволі масштабні - 20 га. А найбільші плантації фундука — в Азербайджані.

Тренд — щеплення фундука на молодому деревці ведмежого горіха. Серед ноу-хау аграріїв — горіхи запилюють за допомогою… дронів. Таке практикують в Івано-Франківській області.

Як сказав на конференції керівник фермерського господарства імені академіка Унанова, заслужений працівник сільського господарства України Василь Бабанський, сьогодні середня ціна кілограма горіха та мигдалю (у шкаралупі) — 2,5 євро. При правильному веденні бізнесу з одного гектара цих сортів горіхів можна заробити 6 тисяч 400 євро. Вартість саджанців — 1560 євро на гектар площі.

Василь Бабанський. Фото автора
Василь Бабанський. Фото автора

«З фундука та мигдалю найчастіше виготовляють олію і коштує невеличка пляшка не дорого — 380 гривень. Для аграріїв є сенс інвестувати у виробництво цих сортів горіхів. Споживання горіхів у світі зростає», — відзначає Василь Бабанський.

Плани українських аграріїв — вирощувати елітні сорти горіхів — пекан та чорний серцевидний горіх.

Схожі новини