Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Волоські горіхи — їжа для мозку

«Дерево життя» — так часто називають волоський горіх, оскільки з давніх часів він годував, відновлював сили і лікував людей

Фото pexels
Фото pexels

Цей горіх є, мабуть, найбільш унікальним і найяскравішим представником флори, в якому всі компоненти мають високі біологічно активні властивості. Харчову цінність цих горіхів можна порівняти з вершковим маслом, молоком або ж м’ясом.

Листя, шкаралупу і кору ви­користовують у косметології, дерматології (олію використо­вують за шкірних захворювань) і сто­матології (для лікування ясен).

Перегородки і ядра цих горіхів використовували для лікування за­хворювань щитовидної залози (у них найбільша концентрація йоду), а низький вміст цукру і крохмалю дозволяє рекомендувати їх тим, хто страждає від цукрового діабету.

Ядра волоських горіхів містять жирів — до 77%, білків — до 20%, вуг­леводів — до 7%. Користь волосько­го горіха полягає ще і в загальному впливі на наш організм, оскільки в ньому міститься багато вітамінів гру­пи А, В, вітаміни С, РР, каротин, солі заліза, кобальту, магній, калій. Такий багатий склад вітамінів дозволяє людині відновити розумові та фізич­ні сили, поліпшити настрій, підвищи­ти концентрацію уваги. Навіть самі ядра, які нагадують своєю хитро­мудрою формою людський мозок, ніби говорять нам про те, що корисні властивості волоського горіха мають позитивний вплив на нашу розумову діяльність.

Але головна користь цих горіхів полягає у тому, що в них є унікальні рослинні жири, які легко засвоюють­ся. У волоських горіхах відсутній хо­лестерин, який небезпечний за його накопичення і надлишку в печінці і судинах.

Вражає і висока енергетична цінність цього горіха: його кало­рійність у 2 рази вища, ніж у білого пшеничного хліба, а один кілограм ядер можна порівняти з кілограмом хорошої яловичини. У 100 грамах продукту міститися до 680 ккал. Це один із найсмачніших натуральних лікувальних засобів, які може дати нам природа.

Листя волоського горіха містить багато вітаміну С. Крім того, в ньому є велика кількість каротину, вітаміну В, дубильних речовин. Настоянки листя використовують для полос­кання порожнини рота і горла за різ­номанітних запальних захворювань, для поліпшення обміну речовин і за­гального зміцнення організму.

За вмістом білкових речовин ці горіхи можна порівняти з рибою, м’ясом і деякими молочними про­дуктами. У них міститься дуже ба­гато незамінних амінокислот, а бі­лок горіха за складом займає одне з перших місць серед рослинних продуктів. У його ядрах міститься майже 20% рослинного білка. На думку медиків, білки волоського горіха не поступаються білкам тва­ринного походження за своєю цін­ністю.

У горіхах багато мінеральних со­лей — калію, кальцію, фосфору і за­ліза, а також мікроелементів, що входять до складу різних ферментів. Ці ферменти, своєю чергою, впли­вають на обмінні процеси і беруть участь у кровотворенні. За вмістом йоду і цинку волоські горіхи пере­вершують багато інших рослинних продуктів.

Лікарі рекомендують вживати горіхи, поєднуючи їх з медом, у пе­ріод одужання після важких хвороб, з фруктами і медом — для лікування недокрів'я, за поганого збільшення маси тіла у дітей.

Хоча волоські горіхи надзвичайно калорійні, регулярне вживання не­великої їх кількості добре впливає на функціонування організму і зменшує ризик багатьох хвороб. Вони також допомагають людям боротися з без­сонням.

Волоські горіхи також варто ви­користовувати в косметології для краси, вони покращують стан шкіри, нігтів і волосся. Пігмент під назвою юглон покращує колір волосся. Від­варом листя миють голову, надаючи волоссю темного відтінку.

Волоські горіхи дуже добре захи­щають серце, є гарантією хорошого сну вночі, покращують пам’ять, вва­жаються «їжею для мозку», зменшу­ють ризик виникнення багатьох хво­роб. Тому, без сумніву, вони повинні стати невід'ємною частиною нашого раціону.