Волоські горіхи — їжа для мозку
«Дерево життя» — так часто називають волоський горіх, оскільки з давніх часів він годував, відновлював сили і лікував людей
Цей горіх є, мабуть, найбільш унікальним і найяскравішим представником флори, в якому всі компоненти мають високі біологічно активні властивості. Харчову цінність цих горіхів можна порівняти з вершковим маслом, молоком або ж м’ясом.
Листя, шкаралупу і кору використовують у косметології, дерматології (олію використовують за шкірних захворювань) і стоматології (для лікування ясен).
Перегородки і ядра цих горіхів використовували для лікування захворювань щитовидної залози (у них найбільша концентрація йоду), а низький вміст цукру і крохмалю дозволяє рекомендувати їх тим, хто страждає від цукрового діабету.
Ядра волоських горіхів містять жирів — до 77%, білків — до 20%, вуглеводів — до 7%. Користь волоського горіха полягає ще і в загальному впливі на наш організм, оскільки в ньому міститься багато вітамінів групи А, В, вітаміни С, РР, каротин, солі заліза, кобальту, магній, калій. Такий багатий склад вітамінів дозволяє людині відновити розумові та фізичні сили, поліпшити настрій, підвищити концентрацію уваги. Навіть самі ядра, які нагадують своєю хитромудрою формою людський мозок, ніби говорять нам про те, що корисні властивості волоського горіха мають позитивний вплив на нашу розумову діяльність.
Але головна користь цих горіхів полягає у тому, що в них є унікальні рослинні жири, які легко засвоюються. У волоських горіхах відсутній холестерин, який небезпечний за його накопичення і надлишку в печінці і судинах.
Вражає і висока енергетична цінність цього горіха: його калорійність у 2 рази вища, ніж у білого пшеничного хліба, а один кілограм ядер можна порівняти з кілограмом хорошої яловичини. У 100 грамах продукту міститися до 680 ккал. Це один із найсмачніших натуральних лікувальних засобів, які може дати нам природа.
Листя волоського горіха містить багато вітаміну С. Крім того, в ньому є велика кількість каротину, вітаміну В, дубильних речовин. Настоянки листя використовують для полоскання порожнини рота і горла за різноманітних запальних захворювань, для поліпшення обміну речовин і загального зміцнення організму.
За вмістом білкових речовин ці горіхи можна порівняти з рибою, м’ясом і деякими молочними продуктами. У них міститься дуже багато незамінних амінокислот, а білок горіха за складом займає одне з перших місць серед рослинних продуктів. У його ядрах міститься майже 20% рослинного білка. На думку медиків, білки волоського горіха не поступаються білкам тваринного походження за своєю цінністю.
У горіхах багато мінеральних солей — калію, кальцію, фосфору і заліза, а також мікроелементів, що входять до складу різних ферментів. Ці ферменти, своєю чергою, впливають на обмінні процеси і беруть участь у кровотворенні. За вмістом йоду і цинку волоські горіхи перевершують багато інших рослинних продуктів.
Лікарі рекомендують вживати горіхи, поєднуючи їх з медом, у період одужання після важких хвороб, з фруктами і медом — для лікування недокрів'я, за поганого збільшення маси тіла у дітей.
Хоча волоські горіхи надзвичайно калорійні, регулярне вживання невеликої їх кількості добре впливає на функціонування організму і зменшує ризик багатьох хвороб. Вони також допомагають людям боротися з безсонням.
Волоські горіхи також варто використовувати в косметології для краси, вони покращують стан шкіри, нігтів і волосся. Пігмент під назвою юглон покращує колір волосся. Відваром листя миють голову, надаючи волоссю темного відтінку.
Волоські горіхи дуже добре захищають серце, є гарантією хорошого сну вночі, покращують пам’ять, вважаються «їжею для мозку», зменшують ризик виникнення багатьох хвороб. Тому, без сумніву, вони повинні стати невід'ємною частиною нашого раціону.