Передплата 2024 ВЗ

У Львові святкували 209-і уродини Кобзаря Тараса Шевченка (фото)

Львів‘яни приносили синьо-жовті квіти

Фото Олени Ніколаєвич
Фото Олени Ніколаєвич

У четвер, 9 березня, на площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку у Львові святкували 209 років від дня народження видатного Кобзаря. Біля підніжжя монумента традиційно поклали квіти в кольорах національного прапора, згодом один за одним виступили колективи хорових капел та бандуристів зі всієї Львівської області. Виконували пісні за мотивами творів Тараса Шевченка. Гості підспівували. На урочистості прийшли представники культурних та громадських середовищ області, народні депутати, волонтери, переселенці.

Як розповіла для «ВЗ» начальниця департаменту культури, національностей та релігій Ірина Гаврилюк, цього року були скромніші святкування, оскільки це не кругла дата від дня народження Кобзаря.

«Зважаючи на воєнний стан, ми вирішили не робити грандіозного святкування, — каже чиновниця. — Запросили багато колективів, зокрема бандуристів із Дрогобицького музичного коледжу імені Василя Барвінського. Колективи самі виявили бажання виступити на день народження Шевченка. Це данина Кобзареві, бо його пророцтва та настанови зараз вкрай актуальні. Як ніколи його поезії викликають у нас відгомін того, що відбувається сьогодні».

Шевченківські дні на Львівщині стартували з 2 березня. В музеях та галереях — тематичні виставки, у театрах — концерти та театральні виступи.

«Кожна культурна установа Львівщини долучилася до відзначення уродин Шевченка, бо кожен відчуває необхідність віддати шану Кобзареві», — підсумувала Ірина Гаврилюк.

Схожі новини