Передплата 2024 «Добрий господар»

Вистава-експеримент «Модільяні» вразила глядачів

Вчора, 28 лютого, відбулась вистава Франківського театру «Модільяні», постановник Ростислав Держипільський

Фрагмент вистави. Фото автора
Фрагмент вистави. Фото автора

Під час вистави відбувався перформанс з фарбою: актори в творчих піднесеннях малювали руками, ногами. Глядачам завбачливо запропонували одягнути бахіли, а перші ряди прикрили цератою.

Постановник відтворив богемну атмосферу Парижа початку ХХ століття, адже події у виставі відбуваються у славнозвісному кафе «Ротонда» в кварталі Монпарнас. Також тут прослідковуються характери Модільяні, Пікассо, інших художників, їх відносини, ставлення до світу, друзів та мистецтва.

Актори щоразу змінювали картинку перед глядачами: психіатрична лікарня, зали академії мистецтв, виставкові зали й паризькі вулички, кафе «Ротонда»… Та найважливішим був внутрішній світ митця, його переживання, душевна хвороба, пристрасть до коханої жінки та слабкість перед алкоголем та іншими спокусами.

Смілива постановка доповнена цікавими фактами з життя художника розповідями, цитатами Ростислава Держипільського. Сам Модільяні був дуже бідним при житті і помер від туберкульозу у 36 років. Однак, робота автора «Оголена, що лежить» на одному з аукціонів перевершила вартість у 150 млн доларів.

Схожі новини